ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην αναμονή… δύο κωφά παιδιά που χρειάζονται κοχλιακό εμφύτευμα - Γιατί καθυστερεί το υπ. Υγείας

Στην αναμονή… δύο κωφά παιδιά που χρειάζονται κοχλιακό εμφύτευμα - Γιατί καθυστερεί το υπ. Υγείας

Η γραφειοκρατία αλλά και η νομοθεσία μπαίνουν εμπόδιο σε δύο παιδιά, με αποτέλεσμα, να μην μπορούν να βάλουν κοχλιακό εμφύτευμα, που θα τους ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας με τον κόσμο. 

Πρόκειται για τον 3χρονο Παναγιώτη, που πάσχει από κώφωση, τύφλωση και εγκεφαλοπάθεια και χρειάζεται κοχλιακό εμφύτευμα και τη Μαρίλια 16 μηνών, που έχει διαγνωστεί με κώφωση.

Έκκληση προς τους αρμόδιους προκειμένου να βρεθεί λύση για το θέμα αυτό, έκανε στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84 η χειρουργός κεφαλής τραχήλου Πολυξένη Γκαμπλιά, μέλος της Ακουστήριξης, μία Κίνηση αναφορικά με την προσβασιμότητα κωφών και βαρήκοων. με στόχο να βοηθήσει και να διευκολύνει τις οικογένειες των παιδιών.

Όπως εξήγησε η χειρουργός, ο μικρός Παναγιώτης γεννήθηκε με εγκεφαλοπάθεια, τύφλωση και κώφωση. Από 3 μηνών έγινε η διάγνωση της κώφωσης, από γιατρούς στο νοσοκομείο παίδων «Αγ. Σοφία» και τέθηκε η γνωμάτευση πως χρειάζεται κοχλιακό
εμφύτευμα. Αποτρεπτικό στην περίπτωσή του ήταν η έλλειψη ασφάλισης και η οικονομική δυσχέρεια των γονιών του. Αυτό όμως άλλαξε τον Αύγουστο του 2016 με την ψήφιση του παραλλήλου προγράμματος όπου και τα ανασφάλιστα κωφά παιδιά δικαιούνται να βάλουν κοχλιακό εμφύτευμα.

«Για τον μικρό Παναγιώτη αυτό θα ήταν μια ελπίδα για το μέλλον, ένα παράθυρο επικοινωνίας, ώστε να μπορέσει ν’ ακούσει τουλάχιστον και να επικοινωνεί με το περιβάλλον του, αφού δεν βλέπει κιόλας. Όμως ακόμη και σήμερα η οικογένεια, παρά τις τακτικές οχλήσεις προς το αρμόδιο τμήμα, δεν έχει πάρει καμία απάντηση για την επέμβαση» τόνισε η κ. Γκαμπλιά.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την Μαρίλια, 16 μηνών, που έχει διαγνωστεί από 3 μηνών με κώφωση. Σύμφωνα με την κυρία Γκαμπλιά, «ακολουθώντας οι γονείς τις κατάλληλες διαδικασίες έκαναν τις σχετικές εξετάσεις και μαζί με τη γνωμάτευση από το Αττικό Νοσοκομείο, πως έχει ένδειξη για κοχλιακή εμφύτευση, πήρε την έγκριση από το ΚΕΣΥ τον Μάιο του 2017 αλλά και την έγκριση της δαπάνης από το ταμείο του. Από τότε περιμένει η οικογένεια ενημέρωση για την ημερομηνία χειρουργείου».

Γιατί καθυστερούν Ξανθός και Πολάκης;

Η χειρουργός Γκαμπλιά, επεσήμανε ακόμη, ότι και για τις δύο αυτές περιπτώσεις οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Ξανθός και Πολάκης είναι ενήμεροι, ωστόσο μέχρι τώρα όλες οι διαδικασίες προχωρούν απελπιστικά αργά. «Μιλάμε με τις γραμματείς στο Υπουργείο Υγείας και ουσιαστικά αυτό που μας λένε είναι “αναμείνατε στο ακουστικό σας”. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο μωρά παιδιά που πρέπει άμεσα να εγχειριστούν, λέει χαρακτηριστικά η γιατρός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι μια επιλογή που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία και η ιατρική για την αποκατάσταση της αναπηρίας της κώφωσης. Αν και έχουν περάσει 20 χρόνια από τις πρώτες εμφυτεύσεις στην Ελλάδα, ο κόσμος γενικότερα δεν είναι ενημερωμένος. «Ειδικά σε περιπτώσεις όπως του μικρού Παναγιώτη είναι ίσως η μοναδική ελπίδα» εξηγεί η κ. Γκαμπλιά.
  Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος για τους ανασφάλιστους, παρατηρούμε περιπτώσεις «αγκύλωσης» στη γραφειοκρατία που καθυστερούν την ελπίδα για αυτά τα παιδιά.

Η ιδανικότερη ηλικία για εμφύτευση, εφόσον διαγνωστεί κώφωση σε μωρά, είναι περίπου στους έξι μήνες με ένα έτος Από κει και πέρα κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει και χαμένος έδαφος στο να κατακτήσει το παιδί καλύτερη ακοή και ομιλία. «Αυτό και μόνο μας δείχνει στην περίπτωση του μικρού Παναγιώτη πως η καθυστέρηση πλέον είναι τραγική» αναφέρει η κ. Γκαμπλιά.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια πρώτη: Τοποθετήθηκε κοχλιακό εμφύτευμα σε ασθενή από ρομπότ

Βίντεο: Έβαλε κοχλιακό εμφύτευμα και το πρώτο που άκουσε ήταν…