ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Προσπαθώ να κάνω παιδί. Πώς μπορώ να κάνω το ταξίδι λιγότερο εξαντλητικό;»

Υπάρχουν γυναίκες που φθάνουν στην εγκυμοσύνη πολύ εύκολα ακόμα κι αν καπνίζουν, πίνουν σχεδόν με κάθε γεύμα τους και θεωρούν την σωματική άσκηση χάσιμο χρόνου.

«Προσπαθώ να κάνω παιδί. Πώς μπορώ να κάνω το ταξίδι λιγότερο εξαντλητικό;»

Υπάρχουν γυναίκες που κάνουν όλα τα «σωστά» αλλά οι μήνες και τα χρόνια περνούν και το τεστ εγκυμοσύνης αρνείται να αλλάξει χρώμα. Οι καλοί φίλοι λένε «χαλάρωσε». Δες το αλλιώς και θα έρθει. Μην το σκέφτεσαι. Αλλά όσο και μη-καλοδεχούμενη κι αν είναι η συμβουλή τους, μπορεί και να έχει μια δόση αλήθειας.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν την επιρροή του στρες στην σύλληψη. Είναι σαφές ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο ρόλος του εφόσον υπάρχουν γυναίκες με έντονο στρες που μπορούν και μένουν έγκυες ακόμα και με πολύ έντονο στρες, για παράδειγμα λόγω πένθους. Προφανώς μερικές γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες αναπαραγωγικά στο στρες από άλλες γυναίκες. Και το αντίκτυπο αυτοτροφοδοτείται. Αν έχεις έντονο στρες και δεν μένεις έγκυος γρήγορα, τότε θα στρεσαριστείς ακόμα περισσότερο. Διότι η διαδικασία στην οποία μπαίνει το ζευγάρι είναι αγχωτική από πολλές πλευρές και δημιουργεί μια καθημερινότητα αβεβαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr