ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΦΝΙ: Στοιχεία σοκ για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις - Πρώτη αιτία θανάτου σε μερικά χρόνια

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια θα αποτελούν μέχρι το 2050 την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

ΠΕΦΝΙ: Στοιχεία σοκ για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις - Πρώτη αιτία θανάτου σε μερικά χρόνια

Τα στοιχεία πραγματικά σοκάρουν, καθώς αναδεικνύουν το γεγονός, ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν σοβαρό ζήτημα και πλήγμα για τη δημόσια υγεία και τα οικονομικά του συστήματος. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως από 700.000 που έχουμε σήμερα. Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται μετριοπαθής και η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε ποσοστό 40% μέχρι το 2050.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν FORUM που απευθυνόταν στους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΠΕΦΝΙ, στο πλαίσιο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων με κεντρικό τίτλο «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον».

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην πρόσφατη νομοθεσία που αναβαθμίζει την σημασία που έχει ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) με συντονιστικό ρόλο για το νοσοκομειακό φαρμακοποιό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, «ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των «προστατευομένων» αντιβιοτικών αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους μας και ως ΠΕΦΝΙ στηρίζουμε αυτές τις δράσεις».

Ακόμη επεσήμανε πώς μέσα από την λειτουργία των ΟΕΚΟΧΑ θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία καταγραφής των καταναλώσεων, ιδιαίτερα των προωθημένων αντιβιοτικών για να προστατευθούν και να ενδυναμωθούν οι ορθές πρακτικές και να υπάρχει αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο των νοσοκομείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ». Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ καταλήγοντας ζήτησε την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και της πολιτείας για την ευαισθητοποίηση και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την συγκράτηση της άσκοπης χρήσης τους.

Ο συντονιστής του FORUM φαρμακοποιός κ. Αντώνης Μαρκογιαννάκης μιλώντας, αποκάλυψε πώς έχει μειωθεί η παραγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων. Από την τριετία 85-88 που υπήρχαν νέες εισαγωγές πάνω από 30 αντιβιοτικών σήμερα ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών έχει μειωθεί στα 2-3 την τετραετία. Η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία (στοιχεία 2015) όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των κλινικά σημαντικότερων αντιβιοτικών.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος μίλησε για κοινή δράση όλων των φαρμακοποιών σε θέματα ενημέρωσης του κοινού, εκπαίδευσης και ανάδειξης του σημαίνοντος ρόλου τους σε όποιον τομέα και αν εργάζονται.

Διαβάστε ακόμη:

Νοσοκομειακές λοιμώξεις: Πλήγμα για τη δημόσια υγεία & τα οικονομικά των συστημάτων

Αντιπρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ για επιδημία ιλαράς: Οι δράσεις για τον εμβολιασμό είχαν ατονήσει

Ιλαρά: Έκτακτη εισαγωγή εμβολίων από την MSD - 326 τα κρούσματα στην Ελλάδα

ΙΣΑ: Τι συμβαίνει με τα δείγματα ελέγχου στο ΚΕΔΥ; Η δημόσια υγεία σε κίνδυνο

ΠΟΕΔΗΝ: Υπ. Υγείας & ΚΕΕΛΠΝΟ κρύβουν θανάτους από νοσοκομειακές λοιμώξεις