ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντίθετοι οι ρευματολόγοι στη μελισσοθεραπεία για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της μελισσοθεραπείας για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, εκφράζουν οι Έλληνες ρευματολόγοι.

Αντίθετοι οι ρευματολόγοι στη μελισσοθεραπεία για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

«Ως επιστημονικός φορέας, ειδικός σε θέματα πόνου και αρθρίτιδας, είμαστε ισχυρά αντίθετοι σε εφαρμογή τέτοιων θεραπειών σε ασθενείς, τουλάχιστον με ρευματοειδή αρθρίτιδα», ξεκαθαρίζει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) σχετικά με την μελισσοθεραπεία.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη διαφήμιση σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με τη σημασία της μελισσοθεραπείας στον πόνο ασθενών με αρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ αναφέρει ότι σε καμία από τις διεθνείς συστάσεις για τη διαχείριση/αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν αναφέρεται η μελισσοθεραπεία ως θεραπευτική αντιμετώπιση του πόνου ή της νόσου γενικότερα.

«Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι συνήθως πολυαρθρικό νόσημα άρα οι τοπικές θεραπείες είναι πρακτικά ανεφάρμοστες. Η διαφημιστική προώθηση μηνυμάτων του τύπου "Τέλος στον πόνο", ειδικά σε τέτοια σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα είναι εκτός της αποδεικτικής και ενδεδειγμένης ιατρικής στρατηγικής και ενέχει το κίνδυνο παραπλάνησης ασθενών και καθυστέρησης έναρξης της αρμόζουσας αγωγής, κάτι που δυνητικά σχετίζεται με ανεπανόρθωτες δομικές βλάβες. Ως επιστημονικός φορέας, ειδικός σε θέματα πόνου και αρθρίτιδας, είμαστε ισχυρά αντίθετοι σε εφαρμογή τέτοιων θεραπειών σε ασθενείς, τουλάχιστον με ρευματοειδή αρθρίτιδα», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ.

Τέλος, οι ρευματολόγοι διευκρινίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και μάλιστα των ρευματικών νοσημάτων, εφόσον το παρεχόμενο μήνυμα βασίζεται σε αποδεικτικά δεδομένα, υψηλής μάλιστα αξίας.