ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σακχαρώδης διαβήτης: Μία στις 10 γυναίκες διαβητική σε όλο τον κόσμο

Σακχαρώδης διαβήτης: Μία στις 10 γυναίκες διαβητική σε όλο τον κόσμο

Η 14η Νοεμβρίου, ημέρα που γεννήθηκε ο άνθρωπος που ανακάλυψε την ινσουλίνη, έχει οριστεί από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και ο μήνας Νοέμβριος έχει καθιερωθεί σαν ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στο τεράστιο κυριολεκτικά πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη.

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στη «γλυκιά» γυναίκα και το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον.

Ο σακχαρώδης διαβήτης σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στον κόσμο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο... γλυκές από τους άνδρες σε αναλογία 3:2. Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ο συνολικός αριθμός των γυναικών με δακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι αγγίζει τα 200 εκατομμύρια!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλες οι μέχρι σήμερα επιδημιολογικές μελέτες έχουν πέσει έξω, αφού υπολογίζεται πλέον ότι το 2030 περίπου ένα δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη! Το 2040 εκτιμάται ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη θα φτάσουν τα 313 εκατομμύρια!

Το πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, με ανδροκρατούμενες κοινωνίες, αποτελεί πολλές φορές ένα «στίγμα» που επηρεάζει την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Όσον αφορά το κόστος, σύμφωνα με γερμανική μελέτη, αγγίζει το 1 τρις 300 δις ετησίως, με δυσκολία εκτίμησης των αναπτυσσόμενων χωρών. Αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής «μάστιγας», θα είναι αδύνατο σε λίγα χρόνια να μπορέσουμε να καλύψουμε αποτελεσματικά και «ασφαλιστικά» σε παγκόσμιο επίπεδο τις ανάγκες των συνανθρώπων μας με σακχαρώδη διαβήτη.

Στη χώρα μας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη. Κάθε χρόνο 35.000-40.000 άνθρωποι ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα ότι τα τελευταία χρόνια η μεγάλη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη στην ενήλικη ζωή, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών από πολύ μικρή ηλικία και τη δημιουργία απρόβλεπτων συνεπειών για την ποιότητα και το μέλλον της ζωής των παιδιών.

Οι 2 στις 5 γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και η 1 στις 7 γεννήσεις προέρχονται από γυναίκες με διαβήτη κύησης.

Η γυναίκα φαίνεται ότι αποτελεί τον «ομφαλό» της ζωής μας, αφού από τη μήτρα της μητέρας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό εάν και κατά πόσο θα εμφανίσουμε στο μέλλον σακχαρώδη διαβήτη. Πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι οι μητέρες που γεννάνε μεγάλα και υπέρβαρα παιδιά (>4 κιλά) είναι γυναίκες οι οποίες πιθανότατα εμφάνισαν διαβήτη κύησης.

Το υπέρβαρο παιδί έχει δεκαπλάσιες πιθανότητες όταν μεγαλώσει να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη και η μητέρα του μετά από 10-20 χρόνια εκδηλώνει διαβήτη σε ποσοστό >50%! Στο παρελθόν η γυναίκα με σακχαρώδη διαβήτη είχε αποκλειστεί από το αγαθό της μητρότητας!

Σήμερα, χάρη στην ανακάλυψη της ινσουλίνης και στις προόδους της Ιατρικής γενικότερα και της Μαιευτικής και Διαβητολογίας ειδικότερα, έχουμε χαρίσει τη δυνατότητα στις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη να γεννούν φυσιολογικά παιδιά!

Στην εποχή μας ο σακχαρώδης διαβήτης και η κύηση αποτελεί ένα από τα πιο προκλητικά συναρπαστικά και ενδιαφέροντα ιατρικά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη ομάδα ιατρών και είναι ίσως μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων πέτυχαν τόσα πολλά στο σύντομο χρονικά διάστημα των τελευταίων πενήντα ετών. Η μητρική θνησιμότητα από 20-30% έχει φτάσει στο μηδέν και η περιγεννητική θνησιμότητα πλησιάζει σε οργανωμένα κέντρα το 2-5%.

Οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σύλληψη, γι' αυτό η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Ειδικά για τις γυναίκες με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2 ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει φυσιολογικά παιδιά και λιγότερα προβλήματα.

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζεται κυρίως μετά την κλιμακτήριο, η συχνότητα είναι μεγαλύτερη από τους άνδρες και η επιβίωση μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο μικρότερη! Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την 9η αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως και προκαλεί 2,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Ο υγιεινός τρόπος ζωής ενός ανθρώπου με σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους.

Σήμερα, κάθε διαβητικός μπορεί να ρυθμίσει τη ζωή του, όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπείας του, στον τρόπο ζωής που επιθυμεί!

Η εξασφάλιση σε κάθε γυναίκα να μπορεί να ενημερώνεται και να έχει πρόσβαση σε κάθε φαρμακευτική και τεχνολογική πρόοδο που της προσφέρει καλύτερη ρύθμιση και ποιότητα ζωής πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα κάθε οργανωμένης κοινωνίας!

Χρήστος Σπ. Ζούπας, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», Πρόεδρος ΕΠΑΜΕΔΙ

Πέτρος Θωμάκος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διαβητολογικό Κέντρο & Κλινική ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»

Διαβάστε ακόμη:

Διαβουλιμία: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

 

Κίνδυνος διαβήτη: 6 ύπουλα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Διαβήτης: Παγκόσμιος διαγωνισμός καινοτομίας για ψηφιακές λύσεις σε ασθενείς