ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολική λαρυγγεκτομή σε ασθενή με ένα μόνο πνεύμονα

Η πρώτη επέμβαση ολικής λαρυγγεκτομής παγκοσμίως σε ασθενή με ένα πνεύμονα, για την θεραπεία τοπικά προχωρημένου καρκίνου των φωνητικών χορδών, πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Ολική λαρυγγεκτομή σε ασθενή με ένα μόνο πνεύμονα

Πρόκειται για ογκολογικό ασθενή 67 ετών, οποίος προ τριετίας είχε υποβληθεί σε θωρακοσκοπική ολική αφαίρεση του αριστερού πνεύμονα, ενώ ακολούθως διαγνώστηκε εκ νέου μετάχρονος και ανεξάρτητος καρκίνος στον λάρυγγα.

Η επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου διενεργήθηκε από την Χειρουργό ΩΡΛ, συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού κα Παναγιώτα Κριεζή, με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών και αναίμακτων χειρουργικών τεχνικών και αποτελεί την πρώτη αναφορά στη διεθνή βιβλιογραφία για ολική λαρυγγεκτομή που διεξήχθη για μετάχρονο λαρυγγικό καρκίνο.

Αναφερόμενη στην πρωτοποριακή τεχνική που ακολούθησε η κυρία Παναγιώτα Κριεζή διευκρίνισε: «Λόγω της μεγάλης τοπικής έκτασης του όγκου κρίθηκε αδύνατη η θεραπεία με συντηρητικές μεθόδους, γι΄ αυτό και η χειρουργική θεραπεία κρίθηκε ουσιαστικά θεραπευτικός μονόδρομος. Παρ΄όλα αυτά, θεωρήθηκε ως μια ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση, καθώς η ύπαρξη ενός πνεύμονα περιόριζε δραματικά τη δυνατότητα εφαρμογής σημαντικών χειρουργικών παρεμβάσεων. Η αναζήτηση ανάλογων περιστατικών στη διεθνή βιβλιογραφία απέβη αρνητική, αποκαλύπτοντας το κενό γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαχείριση αυτών των ασθενών».

Το μεγάλο μέγεθος του νεοπλάσματος και η ανάγκη για ριζική επέμβαση από τη μία, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός πνεύμονα στον ασθενή από την άλλη, περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα χορήγησης μακράς αναισθησίας, ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας της επέμβασης, απαιτώντας έτσι ταχύτατους και ακριβέστατους χειρουργικούς χειρισμούς. «Οι δυσκολίες αυτές», συμπλήρωσε η κυρία Κριεζή, «ξεπεράστηκαν με τη χρήση του υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει το νοσοκομείο, διευκολύνοντας έτσι το έργο της χειρουργικής μας ομάδας, η οποία αποτελείτο από συναδέλφους όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων στη προκειμένη περίπτωση».

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης ήταν εξαιρετικά. Ο ασθενής αφυπνίστηκε λίγες ώρες μετά το πέρας της επέμβασης στη ΜΕΘ, οδηγήθηκε στο θάλαμο την επόμενη ημέρα και εξήλθε έχοντας ομαλή μετεγχειρητική πορεία σε μια εβδομάδα. Ακολούθως, έλαβε μετεγχειρητική χήμειο-ακτινοθεραπεία, ενώ ένα έτος μετά, είναι ασυμπτωματικός, χωρίς υποτροπή ή μεταστατική νόσο. Το περιστατικό παρουσιάστηκε στο 19ο Πανελλήνιο ΩΡΛ συνέδριο (2-5 Νοεμβρίου) στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση αρρυθμιών

Καρκίνος του λάρυγγα: Και όμως, ιάσιμος σε ποσοστό πάνω από 90%