ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγίες για εθελοντές αιμοδότες από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Η 9η εθελοντική αιμοδοσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, από τις 14:30 έως τις 18:00, στα γραφεία του. 

Οδηγίες για εθελοντές αιμοδότες από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Η εθελοντική αιμοδοσία απευθύνεται στα μέλη του ΦΣΘ, στις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), καθώς και σε φίλους και γνωστούς.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία, να ακολουθήσουν τις εξής οδηγίες:

  • Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι θα πρέπει να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία. ΟΧΙ μεσημεριανό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Ούτε θα πρέπει να είστε νηστικοί. Επίσης δεν θα πρέπει να έχετε παραλείψει το πρωινό σας.
  • Δεν θα πρέπει να βρίσκεστε υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα σας αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα θα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 μέρες πριν την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.
  • Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόπτουν 3-4 μέρες πιο πριν.
  • Όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν θα πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.
  • Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
  • Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι (6) μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.
    Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε όποιες απορίες μπορεί να έχετε.
  • Την ημέρα της αιμοδοσίας πίνουμε πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.
  • Τέλος, πρέπει να έχετε μαζί σας είτε την αστυνομική ταυτότητα είτε το ΑΜΚΑ σας.

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δημιουργεί Τράπεζα Αίματος σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ

Και η Β. Ελλάδα αποκτά Κέντρο Αιμοδοσίας - Τα ερωτηματικά όμως για τις αιμοδοσίες παραμένουν...