ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Οργάνωσης

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Μάλιστα οι καταγγελίες αυτές, κατατέθηκαν στην ίδια την Οργάνωση, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Οργάνωσης

Ειδικότερα, η διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες, ότι το 2017 έγιναν 24 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της, την ώρα που δεν έχει κοπάσει ακόμη ο σάλος από τις κατηγορίες για βιασμούς και ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους των εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam στην Αϊτή, το Τσαντ και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση, το 2017 έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της 146 καταγγελίες από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ομάδες της. Οι 40 από αυτές τις καταγγελίες διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης και πιο συγκεκριμένα, οι 24 αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούν περισσότερους από 40.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο.

Από τις 146 καταγγελίες, πολλές αφορούσαν "κατάχρηση εξουσίας, διακρίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές ανάρμοστης συμπεριφοράς", συνεχίζει η ανακοίνωση. Η οργάνωση διευκρινίζει ότι στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίστηκαν απευθείας από τις ομάδες της επί του πεδίου και δεν καταγγέλθηκαν στα κεντρικά της.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, μόνο δύο από τις καταγγελίες αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση από ένα μέλος των MSF σε βάρος μη μελών των MSF (ασθενών ή μελών της τοπικής κοινωνίας). Η οργάνωση προχώρησε στην απόλυση 19 μελών της ενώ οι υπόλοιποι καταγγελόμενοι τιμωρήθηκαν με άλλους τρόπους, όπως με προειδοποιήσεις ή με προσωρινή αργία.

Η Οργάνωση τονίζει ότι ανησυχεί για τα εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επιθυμούν να προχωρήσουν σε καταγγελία και υπογραμμίζει ότι εργάζεται για να βελτιώσεις τους "μηχανισμούς" μέσω των οποίων θα μπορεί κάποιος να καταγγείλει συμβάντα. Εκτιμά επίσης ότι τα θύματα μπορεί να μην κάνουν καταγγελία για λόγους παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν γενικά στην κοινωνία: επειδή φοβούνται ότι δεν θα τα πιστέψουν, για να μη στιγματιστούν ή για να μην δεχτούν αντίποινα. Αυτό παρατηρείται ακόμη εντονότερα σε περιοχές συγκρούσεων, όπου γενικά δεν υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας για τα θύματα και όπου ο πληθυσμός μπορεί να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως, έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής της, ενώ οι μισές γυναίκες που είναι θύματα ανθρωποκτονίας δολοφονούνται από τους συντρόφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους. Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως, περίπου ένα στα δέκα, έχουν υποστεί σεξουαλική βία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα η ενδοοικογενειακή βία, έχει λάβει διαστάσεις τσουνάμι. Όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά στο ΑΜΠΕ, πριν μερικές ημέρες η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, «Σε εθνικό επίπεδο και όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων».

Διαβάστε ακόμη:

Πανελλαδική εκστρατεία ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Οι συνοριακές πολιτικές της ΕΕ προκαλούν κρίση ψυχικής υγείας»

Ενδοοικογενειακή βία: 13.000 και πλέον περιστατικά στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ