ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Τρεις ελληνικές περιφέρειες στις πιο φτωχές της Ευρώπης

Τρεις ελληνικές περιφέρειες και συγκεκριμένα η Ανατολική Μακεδόνια - Θράκη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 46% του κοινοτικού μέσου όρου, η Ήπειρος με 48% και η Δυτική Ελλάδα με 49%, περιλαμβάνονται στις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης.

Eurostat: Τρεις ελληνικές περιφέρειες στις πιο φτωχές της Ευρώπης

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Eurostat, και τα οποία αποτυπώνουν τις ανισορροπίες που υπάρχουν έντονα μέσα στην ίδια οικογένεια που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να κυμαίνεται από 29% έως και 611% του κοινοτικού μέσου όρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πέραν των «αδύναμων κρίκων», όπως είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και οι ισχυροί της Ένωσης φιλοξενούν ορισμένες από τις φτωχότερες περιφέρειες.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας, στα τέλη του 2016 η πλέον φτωχή περιφέρεια ήταν το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 29% του κοινοτικού μέσου όρου.

Συνολικά 21 περιφέρειες εμφανίζουν ΑΕΠ χαμηλότερο του 50% του μέσου όρου. Από πέντε συναντάμε στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, τέσσερις στην Ουγγαρία, από τρεις σε Ελλάδα και Ρουμανία και μία στη Γαλλία.

Στον αντίποδα, η πλέον πλούσια περιφέρεια της Ένωσης βρίσκεται στο Εσωτερικό Λονδίνο (Inner London) με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 611% του μέσου όρου.

Διαβάστε ακόμη:

Eurostat: Σχεδόν 4 εκατ. Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Η φτώχεια μέσα από τα μάτια των παιδιών - Εικόνες που θα αγγίξουν την καρδιά σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ