ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα… πλαστικά παπάκια του μπάνιου (βίντεο)

Τα πλαστικά παπάκια για το μπάνιο των μικρών παιδιών είναι ο «παράδεισος» των βακτηρίων και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, διαπίστωσαν Ελβετοί και Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα… πλαστικά παπάκια του μπάνιου (βίντεο)

Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία διενήργησε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Υδάτινων Πόρων στη Ζυρίχη και το πανεπιστήμιο του Ιλινόι, μετρήθηκαν τα μικρόβια που βρίσκονταν μέσα στα κίτρινα πλαστικά παιχνίδια και διαπιστώθηκε ότι το παχύρευστο υγρό που απελευθερώνεται όταν πιέζουμε τα παπάκια περιείχε «πιθανώς παθογόνα βακτήρια» σε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια που εξετάστηκαν.

Τα βακτήρια περιλάμβαναν βακτήρια της λεγεωνέλλας και βακτήρια της ψευδομονάδας της αεριογόνου, ενός βακτηρίου που «συχνά ευθύνεται για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συγγραφείς της έρευνας.

«Διαπιστώσαμε πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικά πλαστικά ζωάκια για το μπάνιο» δήλωσε η μικροβιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Λίζα Νόι αναφερόμενη σε άλλους τύπους παιχνιδιών για το μπάνιο, όπως κροκόδειλοι από καουτσούκ, οι οποίοι επίσης εξετάστηκαν. «Ένας από τους λόγους είναι το υλικό τους επειδή απελευθερώνει διοξείδιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως τροφή για τα βακτήρια».

Το νερό της βρύσης συνήθως δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, εξηγούν οι επιστήμονες, αλλά τα κακής ποιότητας πολυμερή στα πλαστικά υλικά δίνουν στα βακτήρια την απαραίτητη «τροφή» τους.

Τα σωματικά υγρά, όπως τα ούρα και ο ιδρώτας αλλά και ρυπογόνες ουσίες, ακόμη και το σαπούνι μέσα στο νερό του μπάνιου, προσθέτουν μικρόβια και συστατικά όπως άζωτο και φώσφορο και δημιουργούν ένα είδος άλμης ιδανικό για τα βακτήρια.

Ενώ συγκεκριμένη ποσότητα βακτηρίων μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί ταυτόχρονα και να προκαλέσει μολύνσεις στα μάτια, στα αυτιά και στο έντερο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι προτείνουν ως λύση την κατασκευή των πλαστικών αυτών παιχνιδιών μπάνιου με καλύτερης ποιότητας πολυμερή.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στο περιοδικό N.P.J. Biofilms and Microbiomes.

Πηγή: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βίντεο: ΤΙΜΕ