ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Boarding Pass στον Αυτισμό»: Δικαίωμα στην πτήση για τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Αυτισμό» παρουσίασαν σήμερα το Ίδρυμα Ωνάση και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα Τύπου του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Boarding Pass στον Αυτισμό»: Δικαίωμα στην πτήση για τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην πτήση σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Μια εμπειρία που για τους περισσότερους είναι μαγική, αλλά κάποιες φορές για αυτά τα παιδιά είναι απαγορευτική.

Σύμφωνα με την Αγγελική Γενά, καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπολογίζεται ότι πλέον 1 στα 68 άτομα πάσχει από ΔΑΦ, ενώ πριν από μερικές δεκαετίες ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1 στα 2000.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Aθηνών γίνεται το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που εκπαιδεύει το προσωπικό του στην φιλοξενία και εξυπηρέτηση παιδιών με ΔΑΦ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτείνεται σε τέσσερις άξονες:

- Ενημερωτικά σεμινάρια γα προσωπικό αεροδρομίου γύρω από τα παιδιά με ΔΑΦ.

- Ενημερωτικό φυλλάδιο για όλους τους ταξιδιώτες. Τι σημαίνει «συνταξιδεύω με παιδί που έχει αυτισμό».

- Εκπαιδευτικό εργαλείο των κοινωνικών ιστοριών. Δίνει τη δυνατότητα σε θεραπευτές και γονείς να προετοιμάσουν το παιδί για ένα ταξίδι.

- Τη Μεγάλη Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, θα γίνει προσομοίωση ενός ταξιδιού. Γονείς, θεραπευτές και παιδιά από ομάδα που έχει ήδη επιλεγεί, θα προσέλθουν στο αεροδρόμιο και θα βιώσουν όλη τη διαδικασία ενός ταξιδιού που θα καταλήγει μέσα σε ένα αεροπλάνο.