ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εβδομάδα πρόληψης δερματικού καρκίνου: 220 περιστατικά το χρόνο & 100 θάνατοι

Δωρεάν εξέταση για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, σε όποιον το επιθυμεί, παρέχει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία (ΕΔΑΕ), στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (7-11 Μαΐου 2018).

Εβδομάδα πρόληψης δερματικού καρκίνου: 220 περιστατικά το χρόνο & 100 θάνατοι

Ωστόσο το μήνυμα των ειδικών όπως το ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας ευαισθητοποίησης, συνοψίζεται στην εξής φράση: "Η χαρτογράφηση των σπίλων ΔΕΝ είναι τεστ ΠΑΠ".

Δεν χρειάζεται να την κάνει όλος ο κόσμος, καθώς είναι μια ακριβή ψηφιακή εξέταση, που γίνεται μόνο όταν υπάρχουν ύποπτα ευρήματα. "Η κλινική εξέταση και η δερματοσκόπηση είναι σαν το τεστ Παπ. Όλοι πρέπει να κάνουμε μια φορά τον χρόνο έλεγχο στους σπίλους μας", επεσήμαναν τα μέλη της ΕΔΑΕ.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων, που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων, που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη, φτάνει μέχρι και 8%.

"Ο καρκίνος του δέρματος φαίνεται και αν διαγνωσθεί έγκαιρα, θεραπεύεται. Συνήθως "προτιμά" τους άνδρες. Αλλά οι γυναίκες είναι εκείνες που αναγνωρίζουν συχνότερα έναν ύποπτο σπίλο, όχι μόνο στο σώμα τους, αλλά και στο σώμα του συντρόφου τους".

Να σημειωθεί, ότι εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Εκτιμάται ότι σε όλη τη χώρα, έχουμε 220 περιστατικά μελανώματος και περίπου 100 θανάτους τον χρόνο.

Στη διάρκεια της περσινής Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος εξετάστηκαν 1.420 άνδρες και 2.579 γυναίκες, κατά μέσο όρο 45 ετών - 69 άτομα διαγνώστηκαν με μελάνωμα. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (49%) συμμετείχε στην δωρεάν εξέταση, επειδή είχε πολλές ελιές, το 14% γιατί κάποια ελιά πρόσφατα είχε αλλάξει σχήμα και το 31% γιατί θεώρησε χρήσιμη την εξέταση.

Στο 49% των περιπτώσεων η ύποπτη βλάβη είχε γίνει αρχικά αντιληπτή από τον ίδιο τον εξεταζόμενο και στο 48% από τον δερματολόγο. Το 32% των ατόμων δήλωσε ότι είχε υποστεί κάποιο σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο στο παρελθόν, ενώ μόνο το 39% χρησιμοποιούσε πάντοτε αντιηλιακό προϊόν, όταν βρισκόταν σε ανοιχτό χώρο για πάνω από μια ώρα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι έκανε ηλιοθεραπεία. Αντιθέτως, το 64% χρησιμοποιούσε πάντα αντιηλιακό κατά την ηλιοθεραπεία.

Η ελληνική εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος, με πρέσβειρα την ηθοποιό Κατερίνα Λέχου, υλοποιείται με την υποστηριξη της Pierre Fabre.

Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού από δερματολόγους μέλη της ΕΔΑΕ, σε όλη την Ελλάδα, σε ιδιωτικά ιατρεία και σε νοσοκομεία. Δείτε εδώ, τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους. Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο 215 215 85 23.

melanomaweek

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος δέρματος: 9 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου που πιθανώς αγνοείτε (εικόνες)

Καρκίνος δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια μέσα από φωτογραφίες