ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Η Ευρώπη τιμά το έργο του Σωτήρη Μπερσίμη - Δύο σημαντικές διακρίσεις-έκπληξη

Σημαντική αναγνώριση των καινοτομιών που εφαρμόστηκαν την τελευταία διετία στον ΕΟΠΥΥ – για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο των δαπανών, και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας - αποτελούν οι δύο πρόσφατες σημαντικές διακρίσεις που έλαβε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης.

ΕΟΠΥΥ: Η Ευρώπη τιμά το έργο του Σωτήρη Μπερσίμη - Δύο σημαντικές διακρίσεις-έκπληξη

Οι δύο διακρίσεις ειδικότερα, καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι ο αγώνας της διοίκησης του Οργανισμού και προσωπικά του Σωτήρη Μπερσίμη με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών στα δύσκολα υγειονομικά και φαρμακευτικά πεδία, δεν πήγε χαμένος, αλλά αποτελεί θα λέγαμε, έναν «οδικό χάρτη» σε περιόδους που οι πόροι δεν περισσεύουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπερσίμης έλαβε το βραβείο «Best Manager Award» για το 2018 από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS). Πρόκειται για σημαντική διάκριση καθώς για πρώτη φορά το βραβείο απονέμεται σε Έλληνα και πρώτη φορά σε manager δημόσιου οργανισμού.

Παράλληλα, ο κ. Μπερσίμης εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network.

Και στις δύο περιπτώσεις το κρίσιμο σημείο της επιτυχίας του είναι η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε για τον Οργανισμό, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και την επιστήμη της στατιστικής, αναζητώντας τα διαθέσιμα στοιχεία (big data) και επιτυγχάνοντας βέλτιστες αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

Αναλυτικά:

European Network for Business and Industry Statistics

Το βραβείο «Best Manager Award» έχει θεσμοθετηθεί από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS) που αποτελεί ανεξάρτητο Οργανισμό με σκοπό την προαγωγή της χρήσης στατιστικών μεθόδων προς όφελος της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας και επιχειρήσεων. Η έδρα του ENBIS είναι στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, με περισσότερα από 5.000 μέλη (ιδιώτες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και οργανισμούς).

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε managers επιχειρήσεων, βιομηχανιών και οργανισμών οι οποίοι επιτυγχάνουν σημαντικούς στόχους κάνοντας ευρεία χρήση στατιστικών και αναλυτικών μεθόδων, διασφαλίζοντας δηλαδή τα αποτελέσματα με την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων και εν συνεχεία λαμβάνοντας τις βέλτιστες αποφάσεις. Ενδεικτικά τα προηγούμενα βραβεία έλαβαν managers από εταιρείες όπως: Kraft Foods, Coca-Cola, Bosch, General Motors, Novo Nordisk, Janssen Pharmaceutical, EDF Group France, κ.α.

Φέτος απονεμήθηκε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ μετά από αξιολόγηση του συνόλου του έργου και των δράσεων που υλοποιούνται, μεταξύ των οποίων:

  • Εφαρμογή στατιστικής και επιχειρησιακής αναλυτικής με κύριο στόχο τη συνολική βιωσιμότητα του συστήματος προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και κυρίων των πολιτών.
  • Χρήση στατιστικής μεθοδολογίας για τον εντοπισμό και την αποτροπή της παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών υγείας.
  • Έλεγχος και τελική εκκαθάριση δαπανών υγείας των παρόχων με τη χρήση στατιστικής μεθοδολογίας.
  • Εξορθολογισμός δαπανών και ομαλοποίηση του προγράμματος πληρωμών του Οργανισμού.
  • Aπομείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού το 2016 (από 2 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, σε 0,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, μείωση 75%).

European Healthcare Fraud

Το European Healthcare Fraud & Corruption Network εξέλεξε πρόεδρό του τον κ. Μπερσίμη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου (26 Απριλίου 2018, Βέλγιο), μετά από πρόταση των μελών του Δικτύου και αφού προηγήθηκε αξιολόγηση του έργου του στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αξιολογήθηκε για τις δράσεις που υλοποιούνται την τελευταία διετία στον Οργανισμό και αφορούν μεταξύ άλλων: τον εντοπισμό και την αποτροπή παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών υγείας, την εκκαθάριση των δαπανών υγείας των παρόχων με χρήση τεχνικών δειγματοληψίας, τον εξορθολογισμό των δαπανών (ένταξη κανόνων ICD-10 στα διαγνωστικά, διασύνδεση γνωματεύσεων και εκτελέσεων) και την ομαλοποίηση του προγράμματος πληρωμών του Οργανισμού κ.α.

Το European Healthcare Fraud & Corruption Network αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό Οργανισμό. Ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στο Βέλγιο. Ως ο μοναδικός οργανισμός με αποστολή την καταπολέμηση της διαφθοράς, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και της απάτης στην Υγείας, το Δίκτυο έχει ως αποστολή του τη συνολική βελτίωση των αντίστοιχων Εθνικών Συστημάτων, προς όφελος κάθε ασθενούς.

Μέλη του είναι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς ασφάλισης (ενδεικτικά ο εθνικός ασφαλιστικός φορέας του Βελγίου με προϋπολογισμό 18 δισ. ευρώ, ο Γαλλικός Εθνικός Φορέας για την Ασφάλιση Μισθωτών που καλύπτει το 91% του πληθυσμού της χώρας, το «ΕΣΥ» της Ολλανδίας), υπουργεία Υγείας (Πολωνίας, Πορτογαλίας, Σερβίας, Σλοβενίας) και ανεξάρτητες αρχές καταπολέμησης της απάτης στην Υγεία (όπως η καναδική Ένωση Καταπολέμησης Διαφθοράς στην Υγεία) ενώ έχουν υπογραφεί και Μνημόνια Συνεργασίας με Οργανισμούς από όλο τον κόσμο ( για παράδειγμα η Διεθνής Ένωσης Οργανισμών Αμοιβαίας Ωφέλειας) και Παγκόσμια Δίκτυα (π.χ. Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας και αντι-διαφθοράς (GHCAN), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της καναδικής αρχής).

Διαβάστε ακόμη:

Σ. Μπερσίμης: Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμαΜπερσίμης: Καθαρός από ληξιπρόθεσμα ο ΕΟΠΥΥ - Αυτή είναι η στρατηγική μας για το 2018

Υπ. Υγείας: Μας συγχωρείτε, κάναμε λάθος για τον ΕΟΠΥΥ... Δεν υποβαθμίζεται & παραμένει στον Πολάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ