ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφιερωμένη στους παράγοντες που επηρεάζουν τον θυρεοειδή η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς

H 25η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (ΠΗΘ, World Thyroid Day), μια ημέρα αφιερωμένη στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς, μια ημέρα για να εκφράσουμε όλοι τον σεβασμό μας για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ασθενών στον πλανήτη που υποφέρουν από τις νόσους του θυρεοειδούς, από τις ελαφριές μορφές (υποκλινικές) έως τις εκδηλωμένες παθήσεις, τον υποθυρεοειδισμό, τον υπερθυρεοειδισμό, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Αφιερωμένη στους παράγοντες που επηρεάζουν τον θυρεοειδή η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (ΕΕΕ), ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα παιδιά, στις εγκύους και στους ηλικιωμένους, καθώς είναι πιο εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς είτε λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης είτε λόγω έλλειψης ιωδίου είτε λόγω μιας ήπιας συμπτωματολογίας (στους πολύ ηλικιωμένους) που μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη.

Φέτος εορτάζεται η δεκαετής επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς (2008-2018). Έχει παρέλθει μια ολόκληρη δεκαετία από τότε που η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς (ETA), μαζί με την Αμερικάνικη (ATA), την Λατινοαμερικάνικη (LATS) και την Εταιρεία Θυρεοειδούς της Ασίας Ωκεανίας (AOTA) έθεσαν υπό την αιγίδα τους την ΠΗΘ και μας καλούν όλους σε μαζική συμμετοχή σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των φορέων και παράλληλα αύξησης του επιπέδου εκπαίδευσης, συνεργασίας και συμμόρφωσης των ασθενών.

Είναι ευρέως γνωστό, επισημαίνει η ΕΕΕ, ότι οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Φέτος λοιπόν η ΠΗΘ είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και στους διάφορους παράγοντες που, επιδρώντας στο γενετικό επίπεδο, μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του αδένα και να πυροδοτήσουν την αυτοανοσία. Το στρες, η εγκυμοσύνη, διατροφικοί παράγοντες όπως η έλλειψη σεληνίου ή η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου και πιθανώς η έλλειψη βιταμίνης D θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς, ενώ η έλλειψη ιωδίου παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο η πρώτη αιτία συγγενούς υποθυρεοειδισμού, με τις τραγικές του επιπτώσεις.

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (θυρεοειδίτιδα Hashimoto) είναι η πιο συχνή πάθηση του θυρεοειδούς στον κόσμο και γενικά μία από τις πιο ραγδαία αυξανόμενες παθήσεις. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει κα ο καρκίνος του θυρεοειδούς, που αναμένεται το 2019 να είναι ο δεύτερος, αν όχι ο πρώτος, συχνότερα αυξανόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Ευτυχώς, η συχνότερη μορφή του είναι ο μικροκαρκίνος (μέγεθος όγκου <1 εκ.), που έχει συνήθως πολύ καλή πρόγνωση.

Σχετικά με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, οι νεότερες εξελίξεις αφορούν κυρίως πολύπλοκες μεθόδους της γενετικής και μοριακής βιολογίας, που επιτρέπουν μια καλύτερη κατηγοριοποίηση και εκτίμηση της πρόγνωσης της νόσου. Τα miRNAs είναι μικρά νουκλεοτίδια που αφορούν μη κωδικοποιημένες RNA αλληλουχίες, που αποτελούν πεδίο πρόσφατων μελετών. Ο λόγος είναι ότι έχει ήδη καταδειχθεί ο ρόλος της δυσλειτουργία των miRNA στην ογκογένεση του θυρεοειδούς και φαίνεται ότι σύντομα θα αποτελέσουν χρήσιμους βιοδείκτες στη διάγνωση της νόσου. Eπίσης, στις νεότερες εξελίξεις ανήκει και η διαθεσιμότητα νέων σκευασμάτων αναστολέων της κινάζης της τυροζίνης (λεβαντινίμπη και βανδετανίμπη) για τη θεραπεία του όχι καλά διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς και του μυελοειδή αντίστοιχα, που βάσει μελετών και από την Ελλάδα φαίνεται να παρατείνουν την περίοδο σταθερότητος της νόσου.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για τον υπερθυρεοειδισμό και μόνο όταν τα θυρεοεστατικά δεν αρκούν στον έλεγχο της νόσου προτείνεται θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή εγχείρηση, εξηγεί η ΕΕΕ. Στον υποθυρεοειδισμό, η θεραπεία επιλογής για όλες τις μορφές της νόσου είναι η θυροξίνη. Στην Ελλάδα τα σκευάσματα θυροξίνης είναι σταθερά και αξιόπιστα, κυκλοφορούν σε πολλές δοσολογίες και είναι οπωσδήποτε ενθαρρυντικό για τη χώρα μας ότι έχουν κερδίσει και την εμπιστοσύνη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπου εξάγονται. Επίσης, στη διάθεση μας έχουμε και μορφές θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα, ενώ αναμένεται να προστεθούν σύντομα και άλλες μορφές, όπως υγρή θυροξίνη σε μονοδόση για ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές ή σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Αυτά τα δεδομένα επιτρέπουν μια πιο επιλεκτική και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών.

Τα παραπάνω έδωσαν στη δημοσιότητα με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς οι Υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς (ΤΘ) της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ΕΕΕ) – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΠΕΕ), o Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας και της Ενδοκρινολογικής Μονάδας του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, κ. Λεωνίδας Ντούντας, η Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Αλεβιζάκη, και η Καθηγήτρια Παιδικής Ενδοκρινολογίας-Νεανικού Διαβήτη, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», κ. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein.

Στο πλαίσιο της ΠΗΘ, σήμερα 25η Μαΐου διοργανώνονται διάφορες δράσεις, όπως έλεγχος μιας μεγάλης ομάδας πληθυσμού από το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Κέντρου Στήριξης της Οικογένειας (ΚΕΣΟ), ενημέρωση του κοινού με φυλλάδια που θα διανεμηθούν στο Σύνταγμα, στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες πανεπιστημιακές κλινικές, μαζί με άλλες ανάλογες εκδηλώσεις που οργανώνονται από το Ιπποκράτειο και το Θεαγένειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς: Εννέα ανησυχητικά σημάδια που στέλνει ο θυρεοειδής (pics)