ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ: 1.000 δωρεάν μαστογραφίες σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο κινητός μαστογράφος της Αντικαρκινικής Εταιρείας «οργώνει» την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

ΚΕΔΕ: 1.000 δωρεάν μαστογραφίες σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία

Ανασφάλιστες γυναίκες ηλικίας 40-70 ετών σε 50 Δήμους της χώρας, κυρίως σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν και να ενημερωθούν για τον καρκίνο του μαστού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τέλη Απριλίου από τον Πόρο, τον Γαλατά και την Επίδαυρο και συνεχίστηκε σε έξι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Τήλο, ενώ ακολουθεί η Λέρος και η Αμοργός.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε αποφασισμένος να συνδράμει με κάθε μέσο ώστε η ΚΕΔΕ να σταθεί στο πλευρό των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της χώρας και ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές. «Ο καρκίνος του μαστού είναι από τα κύρια νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση και σωστή ενημέρωση, και είναι υποχρέωσή μας να μη στερήσουμε αυτή τη δυνατότητα από τις οικογένειες των Δήμων της χώρας που χρήζουν βοηθείας» επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα με τον δωρεάν ψηφιακό μαστογραφικό έλεγχο, η ομάδα της Αντικαρκινικής Εταιρείας ενημερώνει τις εξεταζόμενες γυναίκες με διανομή σχετικού υλικού για τον καρκίνο του μαστού, τον τράχηλο της μήτρας και θέματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι σειρά δράσεων θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με προτεραιότητα τις παραμεθόριες περιοχές.

«Θα οργώσουμε την Ελλάδα, στηρίζοντας τους πολίτες που μας έχουν ανάγκη. Με συγκεκριμένες δράσεις, η ΚΕΔΕ θα συμβάλει στην καλύτερη πρόληψη και θωράκιση της ζωής των δημοτών της χώρας» δήλωσε.

Σχετικά με τη διεξαγωγή του Προγράμματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε: «Στις 15 και 16 Μαΐου πολλές δημότισσες του Δήμου Καβάλας προσήλθαν κατά το διήμερο της επίσκεψης του κινητού μαστογράφου στην Πλατεία Καπνεργατών, για να κλείσουν ραντεβού για προληπτικό έλεγχο και μαστογραφία στην τόσο πολύτιμη προσφορά-συνεργασία της ΚΕΔΕ και της Αντικαρκινικής Εταιρείας. Κλείστηκαν 100 ραντεβού και μέσω νοσηλεύτριας των ΚΑΠΗ του Δήμου μας υπήρξε η δυνατότητα να αναπληρώνονται αμέσως όποια ραντεβού ακυρώνονταν. Έτσι, εκατό δημότισσές μας είχαν την ευκαιρία για προληπτικό έλεγχο για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Περιμένουμε τα αποτελέσματα, όπως και την επόμενη προσφορά της ΚΕΔΕ, που είναι, όπως έχουμε πληροφορηθεί, ο έλεγχος οστικής μάζας για την οστεοπόρωση».

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων απέστειλε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία αναφέρει: «Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά που ανταποκριθήκατε έμπρακτα στο αίτημα μας για την αποστολή Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας στον Δήμο μας ώστε να πραγματοποιήσει σε 100 γυναίκες δωρεάν μαστογραφίες, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συμβολή και υποστήριξή σας στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ο Δήμος μας αναγνωρίζει και εκτιμά τη συμβολή σας σε μια τόσο σημαντική κοινωνική δράση και ελπίζουμε σε περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον».