ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Προσέφυγε στο ΣτΕ για το σύστημα υποχρεωτικών παραπομπών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατά της υπουργικής απόφασης του υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού, η οποία προβλέπει την καθιέρωση του συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

ΙΣΑ: Προσέφυγε στο ΣτΕ για το σύστημα υποχρεωτικών παραπομπών

«Με την ανωτέρα απόφαση, θίγεται το δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας του ιατρού, αλλά και το δικαίωμα του ασθενή για ελεύθερη επιλογή ιατρού. Η ρύθμιση είναι αντίθετη στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς περιορίζει σημαντικά τους ιατρούς από το δικαίωμα αποζημίωσής τους για ιατρικές πράξεις, εφόσον δεν υφίσταται προηγούμενη παραπομπή από οικογενειακό ιατρό» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

«Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί ότι λίγο μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης (13/4/18) εκδόθηκε σε διάστημα δύο μηνών νεότερη τροποποιητική υπουργική απόφαση (18/6/2018), στην οποία ορίζεται ότι ‘σε περιοχές με πλήρη κάλυψη από οικογενειακούς ιατρούς, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς ιατρούς εκτός συστήματος παραπομπών δεν θα αποζημιώνονται’. Και για την ακύρωση της απόφασης αυτής, ο ΙΣΑ πρόκειται να κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες.

Ο ΙΣΑ έχει συγκαλέσει για το σοβαρό αυτό θέμα έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του Παθολόγους, Παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς, προκειμένου να συζητηθούν οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 26/6/2018, στις 2.30 μ.μ. στα γραφεία του ΙΣΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ