ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοβαρές ελλείψεις στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του ΑΠΘ

Η ανάγκη δημιουργίας ενός πρωτοκόλλου ενεργειών για κάθε ιατροδικαστική πράξη, αλλά και αναβάθμισης των υποδομών και στελέχωσης με προσωπικό του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, καθώς και δημιουργίας αρχείου παρασκευασμάτων, επισημάνθηκε στη διάρκεια συνάντησης εργασίας με όλους τους εμπλεκομένους φορείς την οποία συγκάλεσε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

Σοβαρές ελλείψεις στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του ΑΠΘ

«Είναι σημαντικό να αναβαθμιστούν οι υποδομές. Ενώ στο εξωτερικό οι αντίστοιχες ιατροδικαστικές υπηρεσίες διαθέτουν ακόμα και αξονικό τομογράφο στο δικό μας Εργαστήριο Ιατροδικαστικής δεν υπάρχει ούτε καν ακτινοσκοπικό μηχάνημα. Χρειάζεται, επίσης, να πολλαπλασιαστεί η στελέχωση του Εργαστηρίου αυτού για να μπορούν με πολύ συντομότερο χρόνο να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των νεκροτομών, ή των ιατροδικαστικών εξετάσεων. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό όλες οι διαδικασίες να γίνονται στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου ενεργειών το οποίο δεν θα επιτρέπει παρεκκλίσεις και παρεμβάσεις, με σκοπό να προστατευτεί και η ηρεμία και η ηθική τάξη του χώρου αυτού», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δαρδαβέσης.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης ταλανίζει εδώ και χρόνια το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ και όπως ανέφερε ο διευθυντής του, αναπληρωτής καθηγητής, Νικόλαος Ράικος, ήδη από το 2011 είχε αποσταλεί σχετικό υπόμνημα προς όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία από τον τότε διευθυντή.

«Με το υφιστάμενο προσωπικό, κανονικά η υπηρεσία μας δεν θα έπρεπε να λειτουργεί. Χρειάζονται δύο νεκροτόμοι και υπάρχει μόνο ένας. Με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία μας παράσχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ένα νεκροτόμο. Χρειάζονται παρασκευαστές. Χρειάζεται διοικητικό προσωπικό. Δεν υπάρχει αρχείο αυτή τη στιγμή και ούτε καν μπορούμε να οργανώσουμε αρχείο. Ο καθένας έχει τα δικά του αρχεία. Δηλαδή αν έρθει ένας πολίτης και ζητήσει κάποια έγγραφα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί άμεσα. Προσδοκούμε σε περαιτέρω συνεργασία, ώστε μελλοντικά να λύσουμε όλα αυτά τα θέματα. Η πρόταση του κυρίου κοσμήτορα να συγκροτηθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή η οποία να δει τα πραγματικά προβλήματα και να προτείνει τις δέουσες λύσεις είναι εξαιρετική και ίσως να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα αυτό που μας ταλανίζει όλα αυτά τα χρόνια», επισήμανε ο κ. Ράικος.

Να σημειωθεί, ότι η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει και την εκπαίδευση των φοιτητών και των ειδικευόμενων γιατρών στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Μάλιστα, πέρσι, είχε παραμείνει για ένα εξάμηνο κλειστό το Νεκροτομείο του Εργαστηρίου και οι νεκροτομές γίνονταν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στα Διαβατά, με την επίβλεψη της προϊσταμένης της, Ελένης Ζαγγελίδου.

Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τα μεταπολεμικά χρόνια, διενεργεί και διεκπεραιώνει ιατροδικαστικές πράξεις της Εφετειακής Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, πραγματοποιεί εκπαιδευτικό έργο που αφορά στη διδασκαλία των μαθημάτων της Ιατροδικαστικής και του Ιατρικού Δικαίου σε προπτυχιακό επίπεδο και της Ιατροδικαστικής σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε ειδικευόμενους ιατρούς, καθώς και ερευνητικό έργο. Στην Εφετειακή Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας, το Εργαστήριο, σε συνεργασία με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διενεργούν κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 1000 νεκροψίες – νεκροτομές, εξετάζουν 1000 κλινικά ιατροδικαστικά περιστατικά, πραγματοποιούν 700 τοξικολογικές αναλύσεις, που αφορούν σε μεταθανάτια δείγματα και 1000 τοξικολογικές αναλύσεις, που αφορούν σε κλινικά δείγματα. Επιπλέον, πραγματοποιούν αυτοψίες χώρου, μαζί με τις αρμόδιες προανακριτικές αρχές, καταθέσεις σε προανακριτικό και ανακριτικό επίπεδο, καθώς και καταθέσεις σε δικαστήρια. Τέλος, το Εργαστήριο διενεργεί εξετάσεις DNΑ που αφορούν σε υποθέσεις πατρότητας και εμπλέκεται σε περιπτώσεις παιδικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Οι νεκροψίες/νεκροτομές και η εξέταση των κλινικών ιατροδικαστικών περιστατικών διενεργούνται στις έδρες των δύο φορέων ή και εκτός των εδρών, όταν οι ανάγκες το απαιτούν.

Από το 2015 λειτουργεί, για πρώτη φορά στο ΑΠΘ, το Εργαστήριο Νεκροτομικής Παθολογικής Ανατομικής. Το Εργαστήριο διερευνά, σε παθολογοανατομικό επίπεδο, περιστατικά ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος, από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λάρισας, καθώς και από τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ και του ΔΠΘ. Το συγκεκριμένο εργαστήριο διεκπεραιώνει περί τις 200 υποθέσεις το χρόνο με αυξητικούς ρυθμούς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)