ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Αθωράκιστη η χώρα απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και την εμφάνιση περιστατικών της νόσου σε τουλάχιστον 60 δήμους της χώρας.

ΙΣΑ: Αθωράκιστη η χώρα απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η χώρα είναι αθωράκιστη, καθώς, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, «η ετεροχρονισμένη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας γίνεται με πρόχειρες παρεμβάσεις και αποσπασματικούς ψεκασμούς που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε νέες περιοχές» .

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα τα έτη 2010-2014, όμως μια σειρά εντατικών και συστηματικών δράσεων οδήγησε στην «εκρίζωση» και στην εξάλειψη των κρουσμάτων του ιού.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο ΙΣΑ, ό,τι επετεύχθη κατά τα προηγούμενα έτη 2010-2014 μηδένισε λόγω της αδράνειας των αρμοδίων αρχών –υπουργείου Υγείας και Περιφέρειας– κατά τα έτη 2016-2018. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 2017 επανήλθαν τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ φέτος διαφαίνεται ότι θα υπερβούν κάθε προηγούμενο όριο.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Οι ευθύνες των αρμόδιων αρχών, υπουργείου Υγείας και Περιφέρειας Αττικής, για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου είναι τεράστιες. Στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών πρέπει να συνυπολογισθούν η ανεπαρκής διαθεσιμότητα κλινών σε ΜΕΘ, αφού οι κλίνες εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από τα περαστικά του ιού του Δυτικού Νείλου και προκαλείται αδυναμία αντιμετώπισης άλλων περιστατικών, καθώς και η απώλεια μονάδων αίματος λόγω αποκλεισμού αιμοδοτών στις πληγείσες περιοχές. Εκτός όμως από την υγεία, θα υπάρξουν επιπλέον σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας μας, αφού θα δεχτεί πλήγμα και η τουριστική της ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα έγκλημα με ονοματεπώνυμο και ζητούμε να αποδοθούν οι ευθύνες».

Διαβάστε επίσης:

Ιός του Δυτικού Νείλου: 22 θάνατοι – 12 άτομα στην Εντατική

Ιός του Δυτικού Νείλου: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται & πώς θα προστατευτείτε