ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού στην Ελλάδα

Στο τέλος του 6ου μήνα οι μισές περίπου μητέρες συνεχίζουν να θηλάζουν αλλά μόνο  το 1/3 θηλάζουν αποκλειστικά. 

Παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού στην Ελλάδα

Τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού την πρώτη ημέρα ζωής του μωρού είναι 66%, στο τέλος του πρώτου μήνα 40% και στον τρίτο μήνα 27%.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα «Ο Μητρικός Θηλασμός στην Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Στόχοι», την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και το πρόγραμμα προαγωγής του θηλασμού «ΑΛΚΥΟΝΗ».

Η υπεύθυνη του προγράμματος, παιδίατρος Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου ανέλυσε τις διαχρονικές αιτίες για την μείωση του ποσοστού μητρικού θηλασμού στην χώρα μας, ενώ ανέφερε πως ένας από τους σύγχρονους παράγοντες είναι η πρώιμη εισαγωγής στερεών τροφών μετά το τέλος του 6ου μήνα.

Η παιδίατρος Βενετία Βράιλα αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμούύ. «Το μητρικό γάλα αποτελεί την καταλληλότερη μορφή σίτισης για τα βρέφη και περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη, ιχνοστοιχεία) απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του βρέφους για το οποίο προορίζεται. Επιπλέον είναι πλούσιο σε κύτταρα, ορμόνες και ανοσοσφαιρίνες», είπε. Και πρόσθεσε πως η αύξηση του μητρικού θηλασμού σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να αποτρέψει 823.000 θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών ετησίως, και 20.000 θανάτους από καρκίνο του μαστού.

Ο θηλασμός μειώνει στατιστικά σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων στο βρέφος, τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στα παιδιά. Δρα προστατευτικά στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, ενώ υπάρχει συζήτηση για τα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν στη μείωση των αλλεργικών εκδηλώσεων και του σακχαρώδη διαβήτη. Αδιαμφισβήτητη είναι η αξία του μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα νεογνά.

Νεότερα δεδομένα συνδέουν τον μητρικό θηλασμό με την ανάπτυξη του εντερικού μικροβιώματος, δηλαδή των ωφέλιμων μικροοργανισμών που αναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα του μωρού. Η σύσταση του μικροβιώματος έχει συσχετιστεί με άσθμα, παχυσαρκία και νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Το μικροβίωμα φαίνεται να συνδέεται με τη μακροχρόνια σωματική υγεία αλλά και τη γνωστική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Όσον αφορά τις μητέρες, ο θηλασμός συμβάλλει στη γρήγορη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό και μειώνει την επίπτωση του καρκίνου του μαστού (4,3% για κάθε χρόνο θηλασμού). Επιπλέον,, φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και δυσλιπιδαιμίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μητρικό γάλα σωτήριο για τον εγκέφαλο των πρόωρων μωρώνΤο μητρικό γάλα σωτήριο για τον εγκέφαλο των πρόωρων μωρών