ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μυστήριο με τα μωρά χωρίς χέρια στη Γαλλία

Πανεθνική έρευνα διέταξαν οι γαλλικές αρχές για την υπόθεση των παιδιών που γεννήθηκαν χωρίς άνω άκρα, από το 2000 ως το 2014 με τα αίτια να παραμένουν άγνωστα.

Το μυστήριο με τα μωρά χωρίς χέρια στη Γαλλία

Τα σχετικά περιστατικά αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες και αφορούν μέχρι στιγμής περίπου 20 παιδιά, που γεννήθηκαν χωρίς καθόλου ή με ελλιπή άνω άκρα. Οι περιπτώσεις εντοπίζονται σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές της βορειο-δυτικής Γαλλίας και όλες έχουν δηλωθεί από το 2000 εως το 2014, ενώ η συχνότητά τους ξεπερνά ως και 50 φορές το στατικό μέσο όρο!

Κανείς δεν ξέρει τι φταίει, ούτε ποια είναι η πραγματική έκταση του προβλήματος, και οι ειδικοί κάνουν προς το παρόν μόνο υποθέσεις: Αναφέρουν πως πολλά σενάρια είναι ανοικτά και οι πιθανές αιτίες μπορεί να σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ακόμη και με κάτι που έφαγαν ή ήπιαν οι μητέρες των παιδιών.

Οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν και πιθανή μόλυνση από φυτοφάρμακα που ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στις συγκεκριμένες περιοχές. «Οτι προκάλεσε αυτές τις παραμπρφώσεις, φαίνεται πως έχει πάψει να υπάρχει από το 2014 και μετά. Αν πρόκειται για κάποια ουσία, πιθανώς η χρήση της να απαγορεύθηκε», αναφέρουν.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας διέταξε ειδική έρευνα, αλλά τα πρώτα συμπεράσματα δεν αναμένονται πριν τον Ιανουάριο, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν στοιχεία και οικογενειακό ιστορικό των προηγούμενων 18 ετών.

Οι ιστορίες μερικών από αυτά τα παιδιά κάνουν αυτές τις μέρες το γύρο του κόσμου. Οι γονείς του Ryan, που γεννήθηκε χωρίς παλάμη στο ένα χέρι και σήμερα είναι 8 χρόνων δήλωσαν στο BBC πως όλες οι προγεννητικές εξετάσεις και τα υπερηχογραφηματα δεν είχαν δείξει κάτι και πώς κανένας γιατρός δεν ήταν σε θέση να τους πει γιατί συνέβη αυτό.

Η μητέρα του Leo, που γεννήθηκε με παραμορφωμένο πήχη, αναφέρει πως μετά τον τοκετό οι γιατροί της υπέβαλαν σε πολλές ερωτήσεις για τις διατροφικές της συνήθειες και τον τρόπο ζωής της, χωρίς να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι έφταιξε.