ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη αφιερωμένη στην Οικογένεια (video)

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, για την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, την πρώιμη εντόπιση, και τη διαχείριση του διαβήτη.

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη αφιερωμένη στην Οικογένεια (video)

«Ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια», είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) στο οικογενειακό περιβάλλον.

«Η οικογένεια είναι ο πυρήνας και ο ρόλος της γύρω από το διαβήτη συνοψίζεται σε τρεις πυλώνες: πρόληψη, ανακάλυψη και διαχείριση», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), Γεώργιος Δημητριάδης, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου στο «Αττικόν».

Στη σημασία που έχει η οικογενειακή υποστήριξη στην ορθή διαχείριση των διαβητικών ασθενών και κυρίως αυτών που αντιμετωπίζουν χρόνιες επιπλοκές, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας, Ανδρέας Μελιδώνης, παθολόγος, συντονιστής διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής - Διαβητολογικού Κέντρου στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Ο ίδιος μίλησε και για την δαπάνη που σχετίζεται με το διαβήτη, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη προσεγγίζει ετησίως το 12% του συνολικού κόστους Υγείας. «Ο ρυθμισμένος ασθενής με Διαβήτη χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ ετησίως. Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρρύθμιστος ασθενής με επιπλοκές και συννοσηρότητες κοστίζει στο σύστημα Υγείας, 7.500 ευρώ ετησίως», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ, ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, ταμίας της Εταιρείας αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας, στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, του Λαϊκού νοσοκομείου, τόνισε πως «έχει αποδειχθεί με ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μπορεί να μειωθεί κατά 40-60% με την εφαρμογή προγραμμάτων υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης στα άτομα υψηλού κινδύνου». Η παρέμβαση περιλαμβάνει απώλεια βάρους κατά 5-10% και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (3-5 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά, με μέτρια ένταση).

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ένα animation video, με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας οικογένειας και βασικό μήνυμα «Ανακάλυψε, Πρόλαβε, Διαχειρίσου το Διαβήτη» - «Εμπόδισε την εμφάνιση του στην δική σου Οικογένεια».