ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Προβλήματα με την προμήθεια αναπνευστικών συσκευών έφερε ο νέος ΕΚΠΥ

«Χιλιάδες ασθενείς μένουν ακάλυπτοι, αφού ο ΕΚΠΥ προβλέπει ενοικίαση και όχι αγορά των συσκευών, αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι έτοιμος να διεκπεραιώσει τις γνωματεύσεις», καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑΣΥΠΥ).

Προβλήματα με την προμήθεια αναπνευστικών συσκευών έφερε ο νέος ΕΚΠΥ

Σύμφωνα με τους παρόχους, το σύστημα του ΕΟΠΥΥ δεν είναι έτοιμο για την αλλαγή, ενώ δεν έχουν καθοριστεί και οι τιμές ενοικίασης των αναπνευστικών συσκευών.

«Οι αναπνευστικές συσκευές είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Αυτή τη στιγμή οι πάροχοι δεν μπορούν να εκτελέσουν γνωματεύσεις, γιατί η πώληση είναι παράνομη και η ενοικίαση αδύνατη! Το υπουργείο Υγείας κατάφερε να αφήσει ξεκρέμαστους τους ασθενείς», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΥ , Γιώργος Βιδάλης.

Ο νέος ΕΚΠΥ που ισχύει από 1ης Νοεμβρίου, προβλέπει την ενοικίαση αυτών των συσκευών, άρα όποιος αποφασίσει να αγοράσει δεν θα αποζημιωθεί από το ταμείο του.

Για να καθοριστούν οι τιμές ενοικίασης, θα πρέπει βάσει νόμου να προηγηθεί διαβούλευση με τους παρόχους, στη συνέχεια οι τιμές να εγκριθούν από τον ΕΟΠΥΥ και μετά να δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβέρνηση. Αυτή η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον μια εβδομάδα...

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο, οι πάροχοι δεν κλήθηκαν σε διαβούλευση πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος ΕΚΠΥ, γι' αυτό και ζήτησαν παράταση χρόνου, η οποία δεν έγινε δεκτή.