ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σταθερή η πορεία του aids στην Ελλάδα - 540 νέα περιστατικά μέχρι στιγμής φέτος

Ως το τέλος Οκτωβρίου 2018 είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17.241 περιστατικά hiv λοίμωξης. Ο αριθμός είναι αθροιστικός, για όλο το διάστημα παρακολούθησης της νόσου.

Σταθερή η πορεία του aids στην Ελλάδα - 540 νέα περιστατικά μέχρι στιγμής φέτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο
540 περιστατικά hiv λοίμωξης, εκ των οποίων τα 448 αφορούσαν σε άνδρες και τα 92 σε γυναίκες.

Συνολικά από την έναρξη παρακολούθησης του aids, 4.199 άτομα έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.

Από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων 9 ετών φαίνεται ότι προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση είναι αυτή των 30 – 39 ετών, ενώ από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας 50 - 64 ετών.

Οι νέες διαγνώσεις τα τρία τελευταία χρόνια είναι σε σταθερά επίπεδα (περίπου 5 ανά 100.000 πληθυσμού).

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Aids (1η Δεκεμβρίου), το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σχεδιάσει ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV». Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που μένουν αδιάγνωστοι και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου αποτελούν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας για το 2018.

Η κεντρική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Κεραμικού στο Γκάζι την 1η Δεκεμβρίου 2018 (από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ), όπου θα λειτουργεί κινητή μονάδα με τη δυνατότητα διενέργειας Rapid test, με παροχή συμβουλών πριν και μετά το test και διανομή έντυπου υλικού. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις από πολυμελή ομάδα κρουστών.