ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάθε χρόνο και περισσότερα τα διαβητικά παιδιά

Τα περιστατικά διαβήτη τύπου Ι αυξάνονται με ρυθμό 3,4% ετησίως σε όλη την Ευρώπη.

Κάθε χρόνο και περισσότερα τα διαβητικά παιδιά

Αυτό διαπιστώνει μια νέα επιστημονική μελέτη που υπολογίζει πως αν η τάση συνεχιστεί, τότε σε 20 χρόνια τα περιστατικά διαβήτη τύπου Ι θα έχουν διπλασιαστεί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Πάτερσον του βρετανικού Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, μελέτησαν στοιχεία της τελευταίας 25ετίας από 22 ευρωπαϊκές χώρες για την επίπτωση του διαβήτη σε παιδιά έως 14 ετών - η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτές.

Διαπιστώθηκε μια σχεδόν πανευρωπαϊκή τάση διαχρονικής αύξησης των περιστατικών, με αποκορύφωμα την Πολωνία, όπου τα κρούσματα παιδικού διαβήτη αυξάνονται κατά 6,6% ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, τα ποσοστά αύξησης είναι παρόμοια σε αγόρια και κορίτσια έως τεσσάρων ετών (3,7% ετησίως και στα δύο φύλα) και στις ηλικίες 5 -9 ετών (3,4% και 3,7% αντίστοιχα), αλλά στην ηλικιακή ομάδα 10 - 14 ετών η ετήσια αύξηση είναι μεγαλύτερη στα αγόρια (3,3%) από ό,τι στα κορίτσια (2,6%).

Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη «να υπάρξει βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος με πιο εξελιγμένες μεθόδους χορήγησης ινσουλίνης, καθώς και με αυξημένες επενδύσεις στις υπηρεσίες υγείας».

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 1: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Χωρίς σχολικό νοσηλευτή 20% των σχολείων όπου φοιτούν διαβητικά παιδιάΧωρίς σχολικό νοσηλευτή 20% των σχολείων όπου φοιτούν διαβητικά παιδιά