ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συλλαλητήρια για την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 2018

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου, μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Στάση εργασίας κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Συλλαλητήρια για την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 2018

Αιχμή για τις κινητοποιήσεις με αφορμή την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) είναι το κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα με την ΕΣΑΜΕΑ, εάν το μέρισμα δοθεί με τα περσινά κριτήρια, θα παραμείνει μια άδικη ρύθμιση, καθώς εξαιρεί πάρα πολλά άτομα με αναπηρία, όπως τους ανασφάλιστους και τους φιλοξενούμενους. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας υποστηρίζουν πως ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει εύλογα τα αιτήματα για τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων, στη σχετική τροπολογία δεν φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές.

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει μεταξύ άλλων να μην αποκλειστούν από την παροχή του κοινωνικού μερίσματος οι ανασφάλιστοι με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με αναπηρία. «Υπάρχουν πολλά άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εργαστεί, γιατί δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή γιατί δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις να εργαστούν και δεν έχουν ασφαλιστεί ούτε για μία ημέρα. Είναι μάλιστα αυτοί οι οποίοι το έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη από όλους και ουσιαστικά είναι οι φτωχότεροι των φτωχών. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί ασφαλισμένοι με αναπηρία στο πρώην ΝΑΤ, οι οποίοι δεν φαίνονται ασφαλισμένοι στον ενοποιημένο ΕΦΚΑ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11πμ έως τη λήξη του ωραρίου για τους εργαζόμενου με αναπηρία και για τους γονείς αναπήρων που θέλουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.