ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκινοπαθείς σε απόγνωση στην Πτολεμαΐδα

Με ένα μόνο γιατρό λειτουργεί η μονάδα χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου εξυπηρετούνται καθημερινά ως και 30 ασθενείς, από όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Καρκινοπαθείς σε απόγνωση στην Πτολεμαΐδα

«Η μονάδα καλύπτει όλη τη Δυτική Μακεδονία, όμως έχει μείνει με μόνο μια ογκολόγο που τρέχει μόνη χωρίς ούτε έναν βοηθό παθολόγο. Πρέπει να καλύπτει όλο το τμήμα και να εξυπηρετεί τουλάχιστον 30 ασθενείς τη μέρα για χημειοθεραπείες και ό,τι άλλο χρειάζονται», αναφέρει στο onmed η Σοφία Γρηγοριάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του νοσοκομείου, στο ογκολογικό τμήμα νοσηλεύετηκαν την περασμένη χρονιά 2924 ασθενείς ενώ στο εξωτερικό ιατρείο εξυπηρετήθηκαν 2592 άτομα. Κι όμως, το τμήμα στελεχώνεται από μια και μοναδική γιατρό τουλάχιστον από τον περασμένο Φεβρουάριο!

Ο Σύλλογος έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό για το θέμα, αποσπώντας τη δέσμευση ότι θα προκηρυχθούν άμεσα θέσεις ώστε να ενισχυθεί το ογκολογικό στην Πτολεμαΐδα. «Η διοίκηση του νοσοκομείου μας απαντά ότι κανείς δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση, ούτε μόνιμος ούτε επικουρικός...» αναφέρει η κ.Γρηγοριάδου περιγράφοντας πως η κατάσταση είναι πια στο απροχώρητο και πως πολλοί καρκινοπαθείς καταφεύγουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για τις θεραπείες τους.

«Το νοσοκομείο έχει μια ολοκαίνουρια ογκολογική μονάδα, αλλά μένει κλειστή αφού δεν υπάρχουν γιατροί να τη λειτουργήσουν, ενώ οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες», προσθέτει η ίδια.

Ο Σύλλογος έστειλε και πριν από λιγες μέρες νέα επιστολή στον υπουργό Υγείας, περιγράφοντας την απόγνωση των ασθενών στη Δυτική Μακεδονία, αφού το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας είναι το μόνο που διαθέτει ογκολογική μονάδα στην συγκεκριμένη περιφέρεια. «Είναι άμεση ανάγκη η στελέχωση του τμήματος, για να ανακουφιστούν οι καρκινοπαθείς και να τερματιστεί η ταλαιπωρία των ίδιων και των οικογενειών τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με αναφορά προς τον Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης.