ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα θεραπεία συντήρησης για το πολλαπλούν μυέλωμα

Η νέα θεραπεία μειώνει κατά 28% την πιθανότητα επιδεινωνσης της νόσου.

Νέα θεραπεία συντήρησης για το πολλαπλούν μυέλωμα

Μία νέα εξέλιξη στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος παρούσισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, στο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας, στο San Diego των Ηνωμένων Πολιτείων.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με το ρόλο της ιξαζομίμπης (ixazomib) ως θεραπείας συντήρησης σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου στο Lancet. Η μελέτη ήταν φάσης ΙΙΙ και συμμετείχαν 227 κέντρα σε 30 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η ιξαζομίμπη ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων του πρωτεασώματος και χορηγείται από του στόματος μία φορά την εβδομάδα για 3 εβδομάδες κάθε μήνα.

Κύριος ερευνητής της κλινικής μελέτης που συμπεριέλαβε 656 ασθενείς ήταν ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και 49 ασθενείς από τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλούν μυέλωμα και έχουν υποβληθεί σε μεγαθεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Οι ασθενείς που έλαβαν ιξαζομίμπη είχαν 28% μικρότερη πιθανότητα επιδείνωσης της νόσου, σε σχέση με αυτούς που έλαβαν αδρανές έκδοχο (placebo). Η διάμεση περίοδος χωρίς επιδείνωση της νόσου ήταν 26,5 μήνες στην ομάδα της ιξαζομίμπης. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των ασθενών που έλαβαν ιξαζομίμπη δεν κρίθηκαν σημαντικές.

Αναμένεται περαιτέρω ανάλυση για τη συνολική επιβίωση των ασθενών. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα υποβληθούν προς έγκριση στους αρμόδιους Οργανισμούς Ηνωμένων Πολιτείων και Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Εγκρίθηκε νέα θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα