ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με οριακό προσωπικό λειτουργούν οι μονάδες αιμοκάθαρσης στην Ήπειρο

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια όλων των ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση στην περιοχή. 

Με οριακό προσωπικό λειτουργούν οι μονάδες αιμοκάθαρσης στην Ήπειρο

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα λειτουργεί με μόλις 4 γιατρούς (ο ένας επικουρικός) οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν σε 3 βάρδιες, την Κλινική, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης και τα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Η διοίκηση του νοσοκομείου παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για το τμήμα που εξυπηρετεί 52 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. «Έχει εγκριθεί μια θέση μόνιμου γιατρού και ελπίζουμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί τάχιστα. Παράλληλα, αναζητούμε επικουρικούς για την ενίσχυση του τμήματος», ανέφερε στο onmed ο διιοικητής Ευάγγελος Καρβούνης, επισημαίνοντας οτι είναι σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών.

Οι γιατροί της Ηπείρου τονίζουν πως το πρόγραμμα καθημερινών εφημεριών είναι ανέφικτο με το υπάρχον δυναμικό και αν δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τις απρόσκοπες αιμοκαθάρσεις των νεφροπαθών στο άμεσο μέλλον.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και τις μονάδες τεχνητού νεφρού της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την Ένωση των γιατρών, στο νοσοκομείο Λευκάδας, με το νέο έτος θα μείνει μόνο μια γιατρός για το τμήμα, αφού στο τέλος αυτού του μήνα λήγει η σύμβαση του επικουρικού νεφρολόγου... «Η Μονάδα έχει εξαντλήσει τον ανώτερο αριθμό ασθενών που μπορεί να εξυπηρετήσει με βάση των αριθμό των κρεβατιών, και οι ασθενείς παραπέμπονται στο Αγρίνιο για να κάνουν αιμοκάθαρση», αναφέρουν οι γιατροί.

Στο νοσοκομείο Πρέβεζας υπηρετούν ένας μόνιμος και ένας επικουρικός ιατρός, που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τις 3 βάρδιες. Στην Άρτα, πρόσφατα προστέθηκε και τρίτη βάρδια για Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ώστε εξυπηρετηθούν συνολικά 70 αιμοκαθερόμενοι. Ωστόσο, «ο διευθυντής διορίστηκε αλλού και αναμένεται να αποχωρήσει, ένας επικουρικός αποχωρεί στο τέλος του χρόνου, και η μονάδα άμεσα ο κίνδυνος να παραμείνει το νοσοκομείο με ένα μόνο νεφρολόγο.