ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ορίστηκαν νέα κλειστά νοσήλια για δύο χειρουργικές επεμβάσεις

Νέα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ισχύουν για μια καρδιοχειρουργική και μια αγγειοχειρουργική επέμβαση.

Ορίστηκαν νέα κλειστά νοσήλια για δύο χειρουργικές επεμβάσεις

Με απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Υγείας, το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο για την αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής με ενδαυλική-ενδαγγειακή μέθοδο (στεντ) διαμορφώνεται στα 17.500 ευρώ και με μέση διάρκεια νοσηλείας τις 5 ημέρες.

Το ανεύρυσμα είναι μία παθολογική, μόνιμη διάταση του τοιχώματος της αορτής, με διάμετρο τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη από την φυσιολογική διάμετρο του αγγείου. Συνήθως εντοπίζεται τυχαία, αφού δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Στους άνδρες εμφανίζεται συνήθως μετά τα 50, ενώ στις γυναίκες μετά τα 60.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η ενδαγγειακή μέθοδος αντιμετώπισης, η οποία είναι λιγότερο επεμβατική και γίνεται με τοπική αναισθησία.

Τα αρμόδια υπουργεία καθόρισαν το κλειστό ενοποιήμένο νοσήλιο για την επέμβαση καρδιακών βαλβίδων ταχείας έκπτυξης στις 12.000 ευρώ, με μέση διάρκεια νοσηλείας τις 6 ημέρες.

Οι βαλβίδες ταχείας έκπτυξης είναι νέα γενιά βαλβίδων, που τοποθετούνται μέσω καθετήρων. Η χρήση τους μειώνει τον χειρουργικό χρόνο και τον κίνδυνο επιπλοκών.