ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγός «επιβίωσης» στο κρύο και το χιόνι (video)

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Οδηγός «επιβίωσης» στο κρύο και το χιόνι (video)

Στον κλοιό της κακοκαιρίας «Σοφία» παραμένει ολόκληρη η χώρα, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει και για το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, πυκνές χιονοπτώσεις και παγετό σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Ήδη, σε πολλές περιοχές παρατηρούνται προβλήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο αλλά και την ηλεκτροδότηση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις και έχει εκδώσει οδηγίες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι γιατροί συμβουλεύουν όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα - κυρίως καρδιακά και αναπνευστικά - αλλά και τους ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους να αποφύγουν κάθε μετακίνηση στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κακοκαιρία και να παραμείνουν σε ζεστό περιβάλλον. Υπενθυμίζουν ότι η απότομη εναλλαγή από πολύ κρύο σε ζεστό χώρο μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα ευπαθή άτομα.

Πληροφορίες για την κατάσταση του οδικού δικτύου δίνονται από την αστυνομία, ενώ για έκτακτες ανάγκες καλείτε την άμεση δράση (100) και τον πανευρωπαϊκό αριθμό 112 μέσω του οποίου γίνεται γεωεντοπισμός.

Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή χιονοθύελλας

Αν βρίσκεστε στο σπίτι, μείνετε στο σπίτι! Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, πηγαίνετε στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος.

Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, αποφύγετε δύσβατες ορεινές περιοχές, τηρείτε τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα. Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την μετακίνηση με αυτοκίνητο, το οποίο πρέπει να ελέγξετε πριν ξεκινήσετε και να εφοδιάσετε με αντιολισθητικές αλυσίδες. Μετακινηθείτε κύρια κατά τη διάρκεια της ημέρα και όχι τις πολύ πρώτες πρωινές και τις νυκτερινές ώρες. Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας και ταχύτητας.

Γενικές οδηγίες

Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε αδιάβροχες - αντιολισθητικές μπότες.

Φορέστε σκουφί στο κεφάλι - κατά προτίμηση από συνθετικό υλικό και όχι μάλλινο. Θυμηθείτε ότι το 30% της σωματικής θερμότητας χάνεται από το κεφάλι.

Φορέστε γάντια στα χέρια και κινήστε καθώς περπατάτε, αντί να τα έχετε στις τσέπες. Έτσι εξασφαλίζετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και λιγότερη απώλεια θερμότητας.

Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

Μην περπατάτε τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες και αποφύγετε τα σκιασμένα τμήματα δρόμων & πεζοδρομίων, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης παγετού.

Διατροφή

Προτιμήστε ροφήματα χωρίς καφεΐνη, η οποία ευνοεί την απώλεια θερμότητας και θα εντείνει το αίσθημα του κρύου.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες οι οποίες μεταβολίζονται πιο αργά και θα βοηθήσουν στη μεγαλύτερη παραγωγή θερμότητας κατά τη διάρκεια της πέψης.

Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο διαστέλλει τα αγγεία και συμβάλει στην αποβολή περισσότερης θερμότητας.

Προσοχή στην υποθερμία και τα κρυοπαγήματα

Τα κρυοπαγήματα μπορούν να παρουσιαστούν στα μέρη του σώματος που είναι για ώρα εκτεθειμένα στο κρύο. Μη σκέφτεστε μόνο τα άκρα, αφού μπορεί να αφορούν και τη μύτη, τα μάγουλα ή τα αυτιά. Αν νιώσετε «τσιμπιές» ή μούδιασμα σε κάποιο από αυτά τα σημεία, είναι καιρός να μπείτε μέσα! Ζεστάνετε το παγωμένο σημείο, αλλά μην τρίβετε δυνατά για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό του δέρματος.

Η υποθερμία είναι η σημαντική απώλεια θερμότητας και συμβαίνει στο κρύο όταν το σώμα χάνει περισσότερη θερμότητα από αυτή που μπορεί να παράγει.

Η υποθερμία ξεκινά με ρίγη, απώλεια συντονισμού, δυσκολία συγκέντρωσης και ομιλίας. Εάν εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα, αναζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια.