ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αττικόν: 121 ράντζα στην τελευταία εφημερία!

Τα ράντζα εμφανίζονται σε κάθε εφημερία του νοσοκομείου, το οποίο καλύπτει μεγάλη γεωγραφική περιοχή και δέχεται πολλά περιστατικά. Στην τελευταία εφημερία, αναπτύχθηκαν 121.

Αττικόν: 121 ράντζα στην τελευταία εφημερία!

Η εφημερία άνοιξε στις 8 το πρωί χθές - Τρίτη 15 Ιανουαρίου - και ολοκληρώθηκε την ίδια ώρα σήμερα, Τετάρτη.

Όπως κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, από τις 4 χθες το απόγευμα είχαν γεμίσει όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια τόσο στις κλινικές όσο και στο τμήμα βραχείας νοσηλείας. Έτσι, άρχισαν να βγαίνουν τα ράντζα στους διαδρόμους, ενώ δεκάδες ασθενείς παρέμεναν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Από το σωματείο μιλούσαν για «μπλοκάρισμα» της εφημερίας και ζητούσαν κινητοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε να ενεργοποιηθούν τμήματα σε άλλα νοσοκομεία για να αποσυμφορηθεί το Αττικό.

Το παραδέχεται η διοίκηση

Η διοίκηση του νοσοκομείου έσπευσε να κατηγορήσει το σωματείο για «καταστροφολογία», αν και επιβεβαίωσε στο onmed ότι η εφημερία έκλεισε με ράντζα στις παθολογικές κλινικές - όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε εφημερία. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ήταν μια «βαριά» εφημερια - δηλαδή με μεγάλο όγκο περιστατικών - όπως αυτές που πραγματοποιούνται συχνά κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Το απόγευμα της Τετάρτης, με ανακοίνωση που διένειμε, μέσω του γραφείου τύπου του υπουργείου Υγείας, ανέφερε και τα αριθμητικά στοιχεία: Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δέχτηκε 810 ασθενείς εκ των οποίων 210 εισήχθησαν για νοσηλεία.

Οι 587 καλυμμένες κλίνες ενισχύθηκαν με 121 ράντζα - τα οποία στην... επίσημη γλώσσα του ΕΣΥ λέγονται «επικουρικές κλίνες».

Η διοίκηση παραδέχεται, ακόμη, οτι «σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ και τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, έγινε ανάσχεση και ανακατεύθυνση των περιστατικών προς άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με το υπούργειο, οι υγειονομικές περιφέρειες της Αττικής επεξεργάζονται «ένα νέο μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς», και με στόχο να αποσυμφορηθούν οι εφημερίες.

Δεκάδες ράντζα και στον Ευαγγελισμό

Τα ράντζα είναι μόνιμο φαινόμενο και στις γενικές εφημερίες του Ευαγγελισμού: Στην πιο πρόσφατη εφημερία, που έληξε το πρωί της 15ης Ιανουαρίου, οι κλινικές ανέπτυξαν 70 ράνζα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που χρειάστηκαν εισαγωγή.

Η δε ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου είναι μονιμως «υπεράριθμη», με 15 - 20 ασθενείς (πέραν της δυναμικότητάς της) να νοσηλεύονται σε ράντζα.