ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών 26ο καλύτερο παγκοσμίως σε ερευνητικό έργο

Διακρίθηκε ανάμεσα σε 10.500 πανεπιστήμια του κόσμου.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών 26ο καλύτερο παγκοσμίως σε ερευνητικό έργο

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρέθηκε στην 26η θέση παγκοσμίως με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Google Scholar Citations» της Webometrics.

Η κατάταξη περιλαμβάνει περιλαμβάνει 10.500 πανεπιστήμια και συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των Ιδρυμάτων, μέσω της μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, Google Scholar.

Το Πανεπιστήμιο έχει 844.945 ετεροαναφορές και ανέβηκε 12 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη του Ιουλίου του 2018. Είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη.

Μάλιστα, ανάμεσα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια της ίδιας κατάταξης, το πανεπιστήμιο της Αθήνας αναδεικνύεται ως 6ο καλύτερο, πίσω από «τρανταχτά» ακαδημαϊκά ονόματα όπως το Cambridge, το University College of London, το Oxford, το École Polytechnique Fédérale de Lausanne, και το Imperial College London.

Οι ετεροαναφορές θεωρούνται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού – ερευνητικού έργου ενός πανεπιστημίου. Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί, αλλά πόσες αναφορές του συγγραφέα και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων πανεπιστημίων.

Για παράδειγμα, αν ένα άρθρο έχει αναφερθεί ως πηγή σε άλλα 4000 άρθρα, αυτό δείχνει πολύ σημαντική επίδραση στο ακαδημαϊκό αντικείμενο αλλά και διεθνή επιστημονική αναγνώριση.

Βέβαια, η αποτίμηση του επιστημονικού - ερευνητικού έργου μέσω των ετεροαναφορών ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τις Σχολές Θετικών Επιστημών και τις Σχολές Επιστημών Υγείας, ενώ το σύστημα αυτό φαίνεται να υποεκτιμά την ερευνητική δραστηριότητα θεωρητικών σχολών.