ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και από τα Κέντρα Υγείας χορηγούνται πλέον ενέσιμοι βιολογικοί παράγοντες

Τα Κέντρα Υγείας καλούνται να πιστοποιήσουν τη σχετική επάρκειά τους.

Και από τα Κέντρα Υγείας χορηγούνται πλέον ενέσιμοι βιολογικοί παράγοντες

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προϋποθεση για να χορηγούνται ενδοφλεβίως βιολογικοί παράγοντες είναι οι εν λόγω υγειονομικοί σχηματισμοί να διαθέτουν κλίνες βραχείας νοσηλείας, ειδικευμένο γιατρό και νσοηλευτικό προσωπικό.

Έτσι, οι αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες καλούνται μέχρι τις 27 Ιανουαρίου να ενημερώσουν την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για το ποια Κέντρα Υγείας έχουν τη σχετική επάρκεια ώστε να χορηγούν ενέσιμους βιολογικούς παράγοντες. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συχνά σε ογκολογικούς ασθενείς και σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις και μέχρι σήμερα, η χορήγησή τους προβλεπόταν μόνο σε περιβάλλον νοσοκομείου.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) καλωσόρισε τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, καθώς είχε διατυπώσει σχετικό αίτημα εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πολλοί ρευματοπαθείς ταλαιπωρούνταν με μετακινήσεις και έξοδα προκειμένου να βρεθούν σε νοσοκομείο και να λάβουν τη θεραπεία. Επιπλέον, όπως αναφέρουν τα μέλη της ΕΛΕΑΝΑ, στις περισσότερες περιπτώσεις οι νοσοκομειακοί χώροι όπου γίνονται οι εγχύσεις των φαρμάκων «είναι ακατάλληλοι, χωρίς εξοπλισμό αντιμετώπισης επείγοντος και χωρίς ειδικευμένο προσωπικό».

«Για τους ρευματοπαθείς, οι εγχύσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα και σε οργανωμένες μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, όπως τα Κέντρα Υγείας τα οποία είναι εξοπλισμένα και με εκπαιδευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση του επείγοντους περιστατικού, ενώ πρακτικώς διαχειρίζονται τα χρόνια περιστατικά προκειμένου να περιοριστεί στα τριτοβάθμεια νοσοκομεία», εξηγεί η πρόεδρος της Εταιρείας, Αθανασία Παππά, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται και πολλοί ασθενείς της περιφέρειας.

Η ΕΛΕΑΝΑ προσφέρεται να συμβάλει και στην άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας για τη χρήση τέτοιων φαρμάκων σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις.

Τι ζητά η Ομοσπονδία ασθενών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν», εγκρίνει επί της αρχής τη σχετική απόφαση, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε η χορήγηση βιολογικών παραγόντων από τα Κέντρα Υγείας να είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα Κέντρα Υγείας και η χορήγηση του βιολογικού παράγοντα θα πρέπει να γίνεται έπειτα από υπογεγραμμένη οδηγία του θεράποντα ρευματολόγου, με αναλυτικά στοιχεία για τη διάγνωση και το ιστορικό του ασθενούς».

Για την Ομοσπονδία, «είναι επίσης σημαντικό ο γιατρός που θα ελέγχει την έγχυση να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα ρευματολόγο, ειδικά σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων».

Έτσι, ζητείται από το υπουργείο Υγείας να αποσαφηνίσει τις δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την αντιμετώπιση των ενδεχομένων κινδύνων και να εγγυηθεί την τήρηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των ασθενών.