ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα όριά τους τα εργαστήρια του Ευαγγελισμού

Ελλείψεις αντιδραστηρίων και «αρχαία» μηχανήματα απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία των εργαστηρίων.

Στα όριά τους τα εργαστήρια του Ευαγγελισμού

Σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, εδώ και αρκετό διάστημα, τα εργαστήρια του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας αδυνατούν να πραγματοποιήσουν μια σειρά από βιοχημικές και ανοσολογικές εξετάσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Η προμήθεια αντιδραστηρίων καθυστερεί - πιθανώς και λόγω έλλειψης χρημάτων - και το αποτέλεσμα είναι τα εργαστήρια να μην μπορούν να εξάγουν έγκαιρα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Όπως περιγράφουν πηγές του νοσοκομείου, τα δείγματα αίματος καταψύχονται μέχρι... νεωτέρας, ωσότου δηλαδή το εργαστήριο εφοδιαστεί με τα απαραίτητα αντιδραστήρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς περιμένουν για μεγάλο διάστημα τα αποτελέσματα των εξετάσεων, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις θεραπείες που πιθανώς να χρειάζονται. Είναι, δε εύκολο να αντιληφθεί κανείς το φόρτο εργασίας που θα προκύψει στα εργαστήρια, όταν αποκατασταθεί ο κανονικός εφοδιασμός με αντιδραστήρια.

Παλιά μηχανήματα καθυστερούν τις εξετάσεις

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, προς το παρόν δεν έχει προκύψει πρόβλημα με τις εξετάσεις των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται κατά εκατοντάδες ανά τέσσερις μέρες στη γενική εφημερία του νοσοκομείου.

Ωστόσο, τα απαρχαιωμένα μηχανήματα δεν επιτρέπουν την ταχεία διεκπεραίωση των εξετάσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξέτασης τροπονίνης - που γίνεται σε ασθενείς με πόνο στο στήθος για τη διάγνωση πιθανού εμφράγματος: το αποτέλεσμα μπορεί να βγει σε 20 λεπτά, όπως στο «αρχαίο» μηχάνημα του Ευαγγελισμού χρειάζεται δύο ώρες!

Είναι φανερό πως οι καθυστερήσεις αυτές, αυξάνουν το χρόνο αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Τα ράντζα βασιλεύουν στη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ

Η γενική εφημερία του Ευαγγελισμού είναι... κλασικά από αυτές που γεμίζουν με ράντζα. Στην εφημερία που έκλεισε στις 8 το πρωι χθες, Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, τα ράντζα έφτασαν τα 70...

Μέχρι και σήμερα, Παρασκευή, δεκάδες ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στους διαδρόμους, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν αποκλείεται να μείνουν εκεί μέχρι και την επόμενη εφημερία, της Κυριακής!

IMG 2a8f557bab2db5c04069421b62487225 V

«Η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας στο λεκανοπέδιο, η αποδυνάμωση των μικρών νοσοκομείων και η οικονομική ασφυξία μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αυξάνουν την προσέλευση στις γενικές εφημερίες. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και το λιγοστό προσωπικό έχει γονατίσει. Δυστυχώς, όσο οι αιτίες παραμένουν και όσο οι κρατούντες περί άλλα τυρβάζουν, δεν υπάρχει προοπτική λύσης», σχολιάζει για τα ράντζα ο πρόεδρος του σωματείου στον Ευαγγελισμό, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας.

Χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τρία μέτρα για την αποσυμφόρηση των γενικών εφημεριών από τα ράντζα. Ωστόσο, κανένα από τα μέτρα αυτά δεν έχει άμεση εφαρμογή.