ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρικά σκούτερ: η νέα… δίτροχη απειλή!

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων. 

Ηλεκτρικά σκούτερ: η νέα… δίτροχη απειλή!

Μόνο στο Λος 'Αντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών καταγράφηκαν τον τελευταίο χρόνο 250 ατυχήματα με ηλεκτρικό σκούτερ και με τους οδηγούς να μεταφέρονται στα επείγοντα. Μάλιστα 15 από αυτούς είχαν σοβαρά τραύματα, μεταξύ των οποίων και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο JAMA Network Open και διαπιστώνει πως ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τον οδηγό του ηλεκτρικού σκούτερ αλλά και τους πεζούς που τυχαίνει να βρεθούν στο δρόμο του! Από τους 250 τραυματίες της μελέτης, οι 21 δεν ήταν οι οδηγοί του σκούτερ, αλλά πεζοί που τραυματίστηκαν επειδή το σκούτερ έπεσε πάνω τους!

«Τα σκούτερ έχουν έρθει για να μείνουν, γι’ αυτό και πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε η μετακίνηση με αυτά να είναι ασφαλής», δηλώνει ο Frederick Rivara, καθηγητής Παιδιατρικής και ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Τραυματισμών στο πανεπιστήμιο Washington του Seattle.

Τα σκούτερ έχουν γίνει «μόδα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένας φθηνός και εύκολος τρόπος μετακίνησης. Πολλές εταιρείες νοικιάζουν ηλεκτρικά σκούτερ τα οποία είναι παραρισμένα στους δρόμους και ξεκλειδώνονται μέσω εφαρμογών κινητού τηλεφώνου.

Τα δίτροχα οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στη χώρα μας, με περιορισμένη προς το παρόν χρήση.
Η πτώση από το σκούτερ είναι το συνηθέστερο ατύχημα που καταγράφεται στη μελέτη. Ακολουθεί η σύγκρουση και το χτύπημα από άλλο διερχόμενο όχημα.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν τραυματισμό στο κεφάλι, και ακολούθως κατάγματα, διαστρέμματα και μώλωπες.
Μόνον δέκα (6%) από τους οδηγούς φορούσαν κράνος, ενώ σε 12 περιπτώσεις, οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ!

Την ίδια ώρα, σχεδόν ένας στους δέκα οδηγούς δεν ακολουθούσε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ενώ ένας στους τέσσερις οδηγούσε το σκούτερ του στο πεζοδρόμιο, κάτι που απαγορεύεται.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρ’ ότι τα ηλεκτρικά σκούτερ δεν αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, ο τραυματισμός μπορεί να είναι σοβαρός.

Γι’ αυτό συνίσταται οι οδηγοί να φορούν κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό για γόνατα και αγκώνες.

Πηγή: WebMD

Διαβάστε επίσης:

Ο δωδεκάλογος για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Δείτε πόσο επικίνδυνο είναι να στέκεστε πίσω από ένα μηχανάκι