ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μυστήριο», προς το παρόν, από πού ξεκίνησε ο ιός που προκάλεσε την επιδημία στην Καστοριά

Πάνω από 500 τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Σε εξέλιξη η επιδημιολογική μελέτη για να ανακαλυφθεί η «αφετηρία» του ιού.

«Μυστήριο», προς το παρόν, από πού ξεκίνησε ο ιός που προκάλεσε την επιδημία στην Καστοριά

Ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), βρίσκονται από τη Δευτέρα στο Άργος Ορεστικό, αναζητώντας τα ίχνη του νοροϊού που έστειλε στο νοσοκομείο πάνω από 500 άτομα, ανάμεσά τους περί τα 60 παιδιά.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ανακαλυφθεί το πώς και από πού ξεκίνησε η επιδημία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων - και μάλιστα σε λιγότερο από 6 μέρες - θεωρείται μεγάλος για τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής, αλλά το παρήγορο για τους ειδικούς είναι οτι η επιδημία δείχνει σημεία ύφεσης. Όπως εξηγούν στο onmed, οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, από χθες Τρίτη έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν ιατρική βοήθεια με συμπτώματα γαστρεντερίτδας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως το ξέσπασμα τείνει να εκτονώνεται.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει βρεθεί η αφετηρία από την οποία ξεκίνησε να εξαπλώνεται τόσο ραγδαία ο ιός. Η επισημιολογική μελέτη επικεντρώνεται στα δεδομένα που συλλεγονται από τους ίδιους τους ασθενείς, ώστε βρεθεί η «άκρη του επιδημιολογικού νήματος».

Μέχρι στιγμής, έχει αποκλειστέι η επιμόλνυση του νερού της περιοχής, ενώ οι γιατροί δεν έκριναν σκόπιμο να κλείσουν σχολεία ή παιδικοί σταθμοί στην περιοχή. Απλώς δόθηκαν εκ νέου συστάσεις στα σχολεία για πιο σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ο νοροϊός αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες. Έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα γι' αυτό και είναι αναγκαίος ο περιορισμός των ασθενών και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, ώστε να αποτραπεί η περεταίρω εξάπλωση της επιδημίας.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 24 – 48 ώρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν περίπου 2 – 3 μέρες. Περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετό και διάρροια. Περίπου 10% των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση, πιθανώς και εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από την ιογενή γαστρεντερίτιδα

Για να μειώσουμε την πιθανότητα νόσησης από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει:

  • Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ειδικά: πριν την διαχείριση και κατανάλωση φαγητού, μετά την τουαλέτα ή την αλλαγή πάνας του μωρού, μετά την επαφή με τυχόν μολυσματικό υλικό
  • Να καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και τα οικιακά σκεύη με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  • Να χρησιμοποιούμε οικιακή χλωρίνη για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού
  • Να αποφεύγουμε τη χρήση σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα
  • Να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό

Τι πρέπει να κάνουμε όταν νοσήσουμε

Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:

  • Να μην συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του
  • Να απέχει από τον παιδικό σταθμό, το σχολείο και το γραφείο
  • Να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται ευπαθή άτομα
  • Να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπως κολύμβηση σε πισίνα, επίσκεψη σε σπα, ομαδικά αθλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Ένας νοροϊός «ένοχος» για την επιδημία γαστρεντερίδας στο Άργος Ορεστικό

Οι γαστρεντερίτιδες του χειμώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ