ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκενώνεται η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στο «Άγιος Παύλος», υπό μεταφορά οι ασθενείς

Εντοπίστηκαν προβλήματα στατικότητας, δεν θέλουν να μετακινηθούν οι μεταγγιζόμενοι ασθενεις.

Εκκενώνεται η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στο «Άγιος Παύλος», υπό μεταφορά οι ασθενείς

Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο τεχνικός έλεγχος εντόπισε πολλαπλά προβλήματα, τα οποία καθιστούν το κτίριο ακατάλληλο.

Έτσι, ο χώρος εκκενώνεται και σύμφωνα με το πλάνο της διοίκησης, σταδιακά οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία θα πρέπει να μεταφερθούν στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου θα συνεχιστεί η παρακολούθησή τους.

Ωστόσο, οι 39 ασθενείς της μονάδας δεν θέλουν να μετακινηθούν, υποστηρίζοντας ότι η μονάδα του Ιπποκρατείου είναι ήδη πλήρης και με ελλιπές προσωπικό.

«Μας ενημέρωσαν ότι δεν θα μεταφερθεί μαζί με τους ασθενείς η γιατρός που τους παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ένας άλλος αιματολόγος που δεν γνωρίζει το ιστορικό των ασθενών. Επιπλέον, στο Ιπποκράτειο μεταγγίζονται ήδη 190 ασθενείς, ενώ η μόνιμη γιατρός είναι σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια και έχει μείνει ένας επιμελητής και πιθανώς ένας επικουρικός», εξηγεί η Στέλλα Μηνά, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος έχει ζητήσει να βρεθεί χωρός εντός των εγκαταστάσεων του «Άγιος Παύλος», ώστε να συνεχιστεί παρακολούθηση των ασθενών που μεταγγίζονται εκεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η διοίκηση μέχρι στιγμής υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, ενώ μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση του θέματος με εκπροσώπους των ασθενών. Η μονάδα λειτουργεί από το 1987.

Ερώτηση στη Βουλή

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος αναφέρει ότι η μεταφορά των ασθενών στο Ιπποκράτειο «δεν συνοδεύεται από πρόβλεψη χώρου, ούτε από ενίσχυση του προσωπικού».

Ο βουλευτής ρωτά γιατί δεν υπήρξε σχεδιασμός και οργάνωση, ενώ τα κτιριακά προβλήματα ήταν γνωστά εδώ και καιρό, ενώ ζητά ενημέρωση για το πώς θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη περίθαλψη των ασθενών.