ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Σε περίπου τρεις μήνες ξεκινά η κατασκευή.

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Αυτά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», Αντώνης Παπαδημητρίου, στη διάκρεια ημερίδας για την Υγεία.

Θα είναι το πρώτο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας και θα κατασκευαστεί με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο εκτός από το κτίριο και τον εξοπλισμό, θα προσφέρει και 5ετες πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών σε κέντρα του εξωτερικού εξειδικευμένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ – εκτός του εξοπλισμού που αναμένεται να κοστίσει περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε 3–4 χρόνια.

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ) θα κατασκευαστεί δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Θα διαθέτει 47 νέες κλίνες, εκ των οποίων 33 αποκλειστικά για παιδιά, και 12 κλίνες εντατικής θεραπείας για παιδιά, εκ των οποίων 5 αποκλειστικά για βρέφη.

Στην πλήρη λειτουργία του, θα αποτελεί κέντρο μεταμόσχευσης για όλα τα συμπαγή όργανα –με έμφαση σε καρδιά, πνεύμονες και ήπαρ– ενώ θα διαθέτει πλήρη και μοναδική στην Ελλάδα αυτόνομη παιδιατρική μονάδα για μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

Μετά την ολοκλήρωσή του, το ΩΕΜΕΚ θα παραχωρηθεί στο δημόσιο, το οποίο θα χρηματοδοτεί κατά 20% τη λειτουργία του. Το Ίδρυμα Ωνάση θα συνεχίσει τη στήριξη στον τομέα του εξοπλισμού, ενώ θα έχει ενισχυμένη παρουσία στη διοίκηση και την επιλογή στελεχών.

Παράλληλα με την ανέγερση του Κέντρου, θα ξεκινήσει και η ανανέωση εξοπλισμού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο αναμένεται να αποκτήσει 4 νέα χειρουργεία – το ένα υβριδικό – και δύο νέες μονάδες ηλεκτροφυσιολογίας.