ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέσω ΗΔΙΚΑ μάθαμε τον αριθμό των Ελλήνων διαβητικών ασθενών

Όμως, πόσοι έχουν διαβήτη χωρίς να το ξέρουν;

Μέσω ΗΔΙΚΑ μάθαμε τον αριθμό των Ελλήνων διαβητικών ασθενών

Μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κοινοποίησε αριθμητικά στοιχεία για τους ασθενείς που έχουν ενταχθεί σε ένα ή περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα για σακχαρώδη διαβήτη.

Συνολικά, στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ εμφανίζονται 965.293 άτομα κάθε ηλικίας. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι αριθμοί των ασθενών ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο.

diabetes

Από την ΗΔΙΚΑ διευκρινίζουν ότι υπάρχουν ασθενείς που είναι ενταγμένοι σε περισσότερα από ένα πρωτόκολλα. Επομένως, δεν είναι ρεαλιστικό το να αθροιστούν οι αριθμοί κάθε κατηγορίας.

Πόσοι έχουν διαβήτη αλλά δεν το ξέρουν;

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας αναφέρει στο onmed ότι για πρώτη φορά οι αριθμοί που εμφανίζονται στην ΗΔΙΚΑ πλησιάζουν τον πραγματικό αριθμό των διαγνωσμένων ασθενών.

Ωστόσο, στον αριθμό αυτών των ασθενών αντιστοιχεί περίπου 50% επιπλεόν για όσους έχουν διαβήτη αλλά ακόμη δεν το γνωρίζουν.

Με άλλα λόγια, περίπου 482.000 άτομα στην Ελλάδα έχουν διαβήτη - κυρίως τύπου 2 - αλλά ακόμη δεν το γνωρίζουν.

Ο κ.Δαραμήλας επισημαίνει πως η ενημέρωση παραμένει ελλιπής σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του διαβήτη και πως οι όποιες σχετικές πρωτοβουλίες προέρχονται κατά κανόνα από φορείς ασθενών, ενώ ελάχιστες είναι οι κεντρικά σχεδιασμένες και οργανωμένες προσπάθειες.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: 7 ύπουλα σημάδια ότι κινδυνεύετε από την ασθένεια