ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάθε χρόνο, περίπου 1000 παιδιά γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια. Σήμερα γιορτάζουν!

Η 14η Φεβρουαρίου, εκτός από «ημέρα των ερωτευμένων» είναι και ημέρα ενημέρωσης σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Κάθε χρόνο, περίπου 1000 παιδιά γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια. Σήμερα γιορτάζουν!

Σύμφωνα, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών και
Ενηλίκων «Η Καρδιά του Παιδιού», 60% των παιδιά που γεννιούναι με συγγενείς καρδιοπάθειες, 60% χρειάζονται άμεση χειρουργική επέμβαση.

Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση θα επιτρέψουν στο 80% των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια να φτάσουν μέχρι την ενηλικίωση, με ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης και καλή ποιότητα ζωής.

Συνολικά σε ετήσια βάση στη χώρα μας, χειρουργούνται 500 παιδιά, τα οποία νοσηλεύονται στα Παιδοκαρδιοχειρουργικά τμήματα, από 7 ημέρες μέχρι και αρκετούς μήνες.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου, λόγω έλλειψης δομών φιλοξενίας, οι οικογένειες των παιδιών από την περιφέρεια, αναγκάζονται να αναζητούν νέα στέγη στην Αθήνα, για όσο διαρκεί η νοσηλεία και θεραπεία.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος.

Μόνο το 2018, η «Καρδιά του Παιδιού» βοήθησε οικονομικά σε 185 οικογένειες και υποστήριξε άλλες 80 έχουν σε θέματα διαμονής και φιλοξενίας.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αφορούν εκ γενετής δυσπλασίες στην καρδιά ή στα αγγεία της. Κάποεις από τις παθήσεις αυτές είναι ελαφριάς μορφής και δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να ειναι απειλητικές ια τη ζωή του βρέφους από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η συγγενής καρδιοπάθεια ανακαλύπτεται στην παιδική ή εφηβική ηλικία.

16711965 1205354809563928 4248277147595939136 n