ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έξυπνες» συσκευασίες τροφίμων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί πρόγραμμα αντικατάστασης των «παραδοσιακών» συσκευασιών.

«Έξυπνες» συσκευασίες τροφίμων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πρόγραμμα έχει το χαρακτηριστικό όνομα Biosmart και αφορά στην ανάπτυξη συσκευασιών που θα επιμηκύνουν τη ζωή των τροφίμων στο ράφι και ταυτόχρονα θα είναι βιοδιασπώμενες και πλήρως οικολογικές.

Ήδη, έχουν αναπτυχθεί αισθητήτρες οξυγόνου οι οποίοι ενσωματώνονται σε ειδική μεμβράνη τροφίμων και μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα οξυγόνου, άρα και να δώσει ενδείξεις για το πότε ένα τρόφιμο έχει χαλάσει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας δείκτης διάρκειας των τροφίμων πιο αξιόπιστος από την ημερομηνία λήξης.

Η ομάδα ειδικών που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος μελετά τώρα συσκευασίες που θα έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα - το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο αποτροπής της ανάπτυξης βακτηρίων και άρα η μείωσή του μπορεί να σημαίνει αλλοίωση των τροφίμων. Σε επόμενη φάση σχεδιάζονται και ανιχνευτές αμινών - ουσιών που αναπτύσσονται κατά την αλλοίωση του κρεάτος και των ψαριών.

Οι «έξυπνες» συσκευασίες αναμένεται να είναι αδιάβροχες και αδιαπέρατες από μικρόβια του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να είναι και οικολογικές ώστε να προκαλούν την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τα τρόφιμα κατασκευάζονται κατά μεγάλο μέρος από μη βιοδιασπώμενα υλικά όπως το πλαστικό ενώ σε άλλες περιπτώσεις φτιάχονται από συνδυασμό υλικών τα οποία είναι δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο να διαχωριστούν ώστε να ανακυκλωθούν. Έτσι, καταλήγουν στις χωματερές ή, ακόμη χειρότερα, στους ωκεανούς...

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ και τα πρώτα έτοιμα για χρήση προϊόντα αναμένονται στα μέσα του 2021.