ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΦΕΤ: 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το 2018 δεν τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής

Συνολικά 8.987 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων διενήργησαν το 2018 οι επιθεωρητές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Όπως ανακοίνωσε ο φορέας, κατά πλειονότητα επρόκειτο για τακτικούς ελέγχους, ενώ σε 463 περιπτώσεις η παρέμβαση των ελεγκτών αφορούσε τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Σε 544 επιχειρήσεις, οι έλεγχοι διαπίστωσαν μια σειρά από προβλήματα, τα οποία κατανέμοναι ως εξής:

  • Γενική υγιεινή : 41%
  • HACCP : 20,8%
  • Επισήμανση : 19,2%
  • Μη ασφαλή προϊόντα : 10,2%
  • Νοθεία – απάτη : 2,4%

Το 2018 κατασχέθηκαν από τον ΕΦΕΤ συνολικά 72 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων, ενώ οι ελεγκτές διέταξαν αναστολή λειτουργίας για 4 επιχειρήσεις. Επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε 554 επιχειρήσεις και ποινικές κυρώσεις σε 31
επιχειρήσεις.

Ανά κατηγορία επιχειρήσεων, οι έλεγχοι κατανέμονται ως εξής:

  • Το 15,5% αφορούσε επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων
  • Το 4,2% επιχειρήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων
  • Το 22,6% επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου
  • Το 39,8% επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
  • Το 17,9% παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 sos της αγοράς μελιού, από τον ΕΦΕΤ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved