ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 3 sos της αγοράς μελιού, από τον ΕΦΕΤ

Τα 3 sos της αγοράς μελιού, από τον ΕΦΕΤ

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, για να παταχθεί η νοθεία στο μέλι.

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), νοθεία του μελιού δεν είναι απλή οικονομική απάτη, άλλα και υγειονομικές επιπτώσεις, αφού το νοθευμένο προϊόν που πωλείται σαν μέλι δεν έχει τις ίδιες ευεργετικές ιδιοτήτες με το γνήσιο μέλι.

Ο ΕΦΕΤ εντοπίζει διάφορα είδη νοθείας στο μέλι. Η πιο απλή είναι να πωλείται το ανθόμελο για θυμαρίσιο ή να «ελληνοποιείται» το εισαγόμενο. Σε άλλες περιπτώσεις, το προϊόν νοθεύεται με γλυκόζη ήάλλες γλυκαντικές ύλες και με χρωστικές και αρωματικές ουσίες. Έτσι, ο καταναλωτής δεν τρώει θρεπτικό μέλι, αλλά «ζάχαρη» με γεύση μελιού!

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέλι

  1. Ο ΕΦΕΤ συνιστά προσοχή στους πλανόδιους πωλητές που συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
  2. Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
  3. Το μέλι που έχει κρυστάλλους δεν είναι απαραίτητα νοθευμένο. Η κρυστάλλωση είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές, αν κρυσταλλώσει.

Το μέλι ανήκει στα ελάχιστα τρόφιμα που δεν «χαλάνε» για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να διατηρείται σε καλά κλειστό βάζο, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα με αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο εφόσον δώσει το «πράσινο φως» ο θεράπων γιατρός τους.

Το μέλι είναι γνωστό από την αρχαιότητα, ενώ η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις του μελιού (αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, πρεβιοτική, χημειοπροφυλακτική, αντιφλεγμονώδη, ανοσοενυσχυτική) οι οποίες το εντάσσουν στην κατηγορία των λεγόμενων λειτουργικών τροφίμων.

Στην Ελλάδα, η βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει 6.500 είδη φυτών εκ των οποίων τα 1.400 είναι ενδημικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, καθιστά μοναδικό το εγχώριο μέλι. Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά.

Δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊοντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Διαβάστε επίσης:

Όλοι οι λόγοι για να αρχίσεις να τρως μέλι

 

BEST OF NETWORK

Αυτός είναι ο Ερντογάν: Πόλεμοι, γενοκτονίες και οι Τούρκοι στην ανέχεια - Ήρθε η ώρα να το πληρώσει

Πολεμικό Ναυτικό: Colpo grosso με τα Αrleigh Burke - Αίτημα στις ΗΠΑ για τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά

Survivor - Αποκλειστικό: Αυτοί είναι οι 2 πρώτοι Διάσημοι, πάει για... βόμβα ο Ιλιτζαλί

Αυτά είναι τα 3 ζώδια που θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες μέσα στο 2021

Έρευνα: Αυτό να κάνεις αν θες να ζήσεις παραπάνω χρόνια

Επίδομα θέρμανσης 2020 - Αίτηση: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

«The Bachelor»: To ποσό-μαμούθ που φέρεται να πήρε ο Παναγιώτης Βασιλάκος (video)

Διπλωματικό θρίλερ: Γιατί η Κίνα και η Ρωσία κατασκοπεύουν τη... Νορβηγία;

Κορονοϊός: Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα παρά το Lockdown; - Αυτή είναι η αλήθεια

3 οφέλη που έχει το μέλι σύμφωνα με ένα διατροφολόγο

«Εφιάλτες» στην Τουρκία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας γίνονται πανίσχυρες

Κλειστά σχολεία: Δεν ανοίγει καμία βαθμίδα - Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι