ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλοι οι λόγοι για να αρχίσεις να τρως μέλι

Πώς το μέλι καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και προλαμβάνει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Όλοι οι λόγοι για να αρχίσεις να τρως μέλι

Η χρησιμότητα του μελιού στην παραδοσιακή ιατρική είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ενισχύεται με νεότερες έρευνες που αποδεικνύουν τη δράση του μελιού ως φυσική ασπίδα προστασίας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και στο οξειδωτικό στρες.

Η έκθεση του οργανισμού σε επιβαρρυντικούς εξωτερικούς παράγοντες (ατµοσφαιρική ρύπανση, κάπνισµα, άγχος, κόπωση, κακή διατροφή, χηµικά πρόσθετα των τροφών, ηλιακή ακτινοβολία, χρήση φαρµάκων) οδηγεί στην παραγωγή των ελευθέρων ριζών, που μπορούν εύκολα να βλάψουν ζωτικά βιολογικά µόρια όπως οι πρωτεΐνες και το γενετικό υλικό (DNA).

Το οξειδωτικό στρες είναι ένα φαινόµενο καταστρεπτικό για τους ιστούς και την υγεία και σχετίζεται µε την υπερπαραγωγή των ελευθέρων ριζών και την αδρανοποίηση των φυσικών αντιοξειδωτικών µηχανισµών.

Συγκεκριμένα, το οξειδωτικό στρες αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά) και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Η κατανάλωση τροφίμων, όπως το μέλι αυξάνει την προστασία του οργανισμού, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τις μεμβράνες των κυττάρων. Έτσι, τα αντιοξειδωτικά του μελιού βοηθούν στη σωστή λειτουργία των ζωτικών οργάνων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

H επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης, το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας. Στην Ελλάδα υπάρχει μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.

Προκειμένου να επωφελούμαστε καθημερινά από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού, είναι σημαντικό να αναζητούμε στα σούπερ μάρκετ την καινοτόμο συσκευασία smart pack. Έτσι, θα μπορούμε να εντάξουμε συστηματικά όλες τις ώρες το μέλι στη διατροφή μας, όπου και αν βρισκόμαστε.

Επιπλέον, ο συνδυασμός του μελιού με άλλα τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι μία γευστική πρόταση, για το καθημερινό σνακ ή για ένα ελαφρύ βραδινό, ενώ ενισχύει την καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Συνεπώς, η συστηματική κατανάλωση μελιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένη διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να συντελέσει στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού και στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, MSc Επιστημονικής Διευθύντριας «Απίσχνασις – Λόγω Διατροφής», Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Μέλι: Πώς να το αξιοποιήσετε στην καθημερινή σας περιποίηση

Ποια ανθεκτικά μικρόβια καταπολεμά το μέλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ