ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα κοινωνικά δίκτυα κηρύσσουν «πόλεμο» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Το ένα μετά το άλλο, τα κοινωνικά δίκτυα ανακοινώνουν μέτρα κατά της διακίνησης αντιεμβολιαστικών απόψεων.

Τα κοινωνικά δίκτυα κηρύσσουν «πόλεμο» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Το Facebook ανακοίνωσε ότι στο εξης θα μπλοκάρει σελίδες και διαφημίσεις που περιέχουν παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια, ενώ μέσω των αλγορίθμων θα υποβαθμίσει την ιεράρχηση σελίδων που σχετίζονται με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τους anti-vaxxers, όπως συνηθίζεται να λέγονται οι οπαδοί του κινήματος.

Προηγήθηκαν ισχυρές πιέσεις από την αμερικανική Γερουσία και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από σφοδρή επιδημία ιλαράς.

Ανάλογη πολιτική αναμένεται να ακολουθήσει το Instagram, ενώ το YouTube πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει τον αλγόριθμό του, ώστε να μη συστήνει πλέον στους χρήστες βίντεο που παραπληροφορούν για τα εμβόλια. Η Amazon ήδη αφαίρεσε αρκετά αντιεμβολιαστικά βίντεο από την υπηρεσία streaming που διαθέτει.

Τα κοινωνικά δίκτυα θεωρούνται σημαντικό μέσο εξάπλωσης των αντιεμβολιαστικών απόψεων. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ομάδες με χιλιάδες μέλη στα κοινωνικά δίκτυα έχουν εξελιχθεί σε πυρήνες προπαγάνδας, χρησιμοποιώντας ακόμη και εκβιαστικές πρακτικές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα παγκόσμια απειλή για τη Δημόσια Υγεία, κατατάσσοντάς το μάλιστα στο τοπ10 των υγειονομικών απειλών του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ σχεδιάζει ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης για για ασθένειες που προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή το αντιεμβολιαστικό κίνημα

UNICEF: Ο κόσμος πρέπει να «ξυπνήσει», η ιλαρά είναι σοβαρή απειλή

Ιστορικό ρεκόρ ιλαράς στην Ευρώπη, τρίτη σε κρούσματα η Ελλάδα