ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Η ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως

Το ένα τέταρτο των πρόωρων θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως έχει σχέση με τη ρύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος, προειδοποιεί ο ΟΗΕ σε έκθεσή του για την κατάσταση του πλανήτη.

ΟΗΕ: Η ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως

Οι εκπομπές αερίων, τα χημικά και η επιταχυνόμενη καταστροφή των οικοσυστημάτων προκαλούν ένα είδος παγκόσμιας επιδημίας που μπλοκάρει και την οικονομία, επισημαίνεται στην έκθεση «Global Environment Outlook», για την οποία εργάστηκαν επί 6 χρόνια 250 επιστήμονες από 70 χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η ρύπανση επιδρά σε τουλάχιστον 100 διαφορετικές ασθένειες και προκαλεί σχεδόν 9 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν, όπως οι διάρροιες ή οι παρασιτικές νόσοι, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Επιπλέον, 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε υποβαθμισμένα εδάφη λόγω της εντατικής γεωργίας ή αποψίλωσης.

Τα χημικά προϊόντα που καταλήγουν στη θάλασσα προκαλούν αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στις σημερινές αλλά και στις επόμενες γενιές, ενώ η ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών στη διατροφική παραγωγή, μπορεί να κάνει τα υπερ-ανθεκτικά μικρόβια πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων έως τα μέσα του αιώνα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί σε επείγουσες δράσεις για να ανατραπεί η κατάσταση, με τους ερευνητές να τονίζουν πως αν δεν αναδιοργανωθεί η παγκόσμια οικονομία προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή, η ανάπτυξη μπορεί να χάσει τη έννοιά της όταν έχει απέναντί της θανάτους και πολυδάπανες θεραπείες.

Κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα

bigstock London Uk United Kingdom t 284548807

Μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος επιθυμούν να στείλουν σήμερα, 15 Μαρτίου, μαθητές και φοιτητές από 40 χώρες, με την παγκόσμια εκστρατεία και πρωτοβουλία #fridaysforfuture.

Η Ελλάδα συντονίζεται με την παγκόσμια κινητοποίηση, με συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12:00 στην πλατεία Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Κρήτη στη λίμνη Βουλισμένη και στην Αλεξανδρούπολη στο Πάρκο Ανεξαρτησίας.

Το Climatestrike είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο το κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές πορείες με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)