ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλο και περισσότερες Ελληνίδες αφήνουν το παιδί για... αργότερα

Η μέση Ελληνίδα γεννά το πρώτο παιδί αφού έχει κλείσει τα 30, ενάμιση χρόνο αργότερα από τη μέση Ευρωπαία.

Όλο και περισσότερες Ελληνίδες αφήνουν το παιδί για... αργότερα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), συνολικά στην Ευρώπη έχει αυξηθεί η μέση ηλικία τεκνοποίησης κατά ένα περίπου έτος από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη υψηλότερη θέση της Ευρώπης, με μέση ηλικία τεκνοποίησης τα 30,4 και μετά από Ιταλία, Ισπανία και Λουξεμβούργο, όπου η αντίστοιχες ηλικές κυμαίνονται από 31,1 μέχρι 30,8.

Σε τρεις μόλις χώρες οι γυναίκες γεννούν το πρώτο παιδί τους πριν κλείσουν τα 27: Βουλγαρία (26,1), Ρουμανία (26,5) και Λετονία (26,9).

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που περιλήφθηκαν στο πρόσφατο πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό αναφέρουν ότι το 1960 οι Ελληνίδες τεκνοποιούσαν κατά μέσο όρο στα 28 με 29 τους.

Την ίδια ώρα, το μέσο μέγεθος της οικογένειας μειώνεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών χωρίς παιδιά. Στην απογραφή του 2001, οι συζυγικές οικογένειες είχαν στην πλειονότητά τους δύο παιδιά. Το 2011, πάνω από 65% των ζευγαριών (παντρεμένων και συμβιούντων) είχαν το πολύ ένα παιδί, το 27% δύο παιδιά και μόλις το 7% είχαν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Επιπλέον, σχεδόν τέσσερα στα 10 παντρεμένα ζευγάρια και το πάνω από 8 στα 10 συμβιούντα ζευγάρια δεν έχουν παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών έχει αυξηθεί στη χώρα μας, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των διαζυγίων και, δευτερευόντως, λόγω της αύξησης των εκτός γάμου γεννήσεων οι οποίες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (10,3%).

Διαβάστε επίσης:

Μια στις 4 Ελληνίδες δεν κάνει παιδί

Υπό... εξαφάνιση η Ελλάδα λόγω υπογεννητικότητας

Η Ελλάδα γερνάει: Μόλις ένας στους 7 κατοίκους της χώρας είναι παιδί! (infographics)