ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Αμερικανοί αλλάζουν τις οδηγίες μαστογραφίας και προκαλούν «μπερδέματα»

Τι περιλαμβάνουν οι νέες προτάσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι Αμερικανοί αλλάζουν τις οδηγίες μαστογραφίας και προκαλούν «μπερδέματα»

Είναι η πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια που η Υπηρεσία επικαιροποιεί τις συστάσεις για τη μαστογραφία η οποία αποτελεί τη βασική εξέταση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Βασική αλλαγή, η οποία έχει προκαλέσει και τις περισσότερες συζητήσεις, είναι ότι τα διαγνωστικά κέντρα καλούνται να ενημερώνουν τις γυναίκες - με επιστολή που θα τους στέλουν μετά την εξέταση - για τυχόν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και ταυτόχρονα μπορούν να «διαφύγουν» από τον προληπτικό έλεγχο. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η πυκνότητα του ιστού των μαστών η οποία μπορεί να εμποδίσει την απεικόνιση τυχόν όγκου στη μαστογραφία.

Ο FDA λοιπόν συνιστά στα διαγνωστικά κέντρα να ενημερώνουν τις γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς και να συστήνουν περαιτέρω εξετάσεις. Ωστόσο, το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην αμερικανική επιστημονική κοινότητα. Αυτό διότι η πυκνότητα του ιστού των μαστών είναι κάτι πολύ συχνό - συναντάται τουλάχιστον στις μισές γυναίκες άνω των 40 αλλά ο κίνδυνος καρκίνου δεν είναι ο ίδιος για όλες. Η «έξτρα επιστημονική πληροφόρηση», υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετο και αδικαιολόγητο άγχος και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει πολλές γυναίκες σε άσκοπες εξετάσεις.

Οι προτάσεις έχουν τεθεί σε τρίμηνη δημόσια διαβούλευση πριν οριστικοποιηθούν.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου, περίπου 12,4% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες και τη δεύτερη αιτία θανάτου του γυναικείου πληθυσμού.

Η μαστογραφία κατά κανόνα συνιστάται να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά τα 40, αν και η οδηγία αυτή μπορεί να τροποποιηθεί εάν ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες κινδύνου (κληρονομικότητα, γενετική προδιάθεση, ιστορικό άλλου καρκίνου κλπ).

Διαβάστε επίσης:

Πρώιμα σημάδια καρκίνου που στέλνει το σώμα (video)

Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (φωτο)