ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτός είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος γενικός γιατρός του 2019 και είναι Έλληνας

Ο Ανάργυρος Μαριόλης ανακηρύχθηκε «γιατρός 5 αστέρων», από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής.

Αυτός είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος γενικός γιατρός του 2019 και είναι Έλληνας

Υπηρετεί σε ένα «ταπεινό» Κέντρο Υγείας, στην Αρεόπολη Λακωνίας και παράλληλα «περιοδεύει» για να εξετάζει τους ανήμπορους ασθενείς στα απομακρυσμένα χωριά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής (WONCA Europe) τον χαρακτηρίζει «ήρωα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα»...

Ο δρ Μαριόλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1996 και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Ιατρική το 2000.

Σε ηλικία 30 ετών, συνέλαβε την ιδέα και ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το Κέντρο Υγείας στο Βύρωνα, το οποίο εξυπηρετούσε περισσότερες από 150.000 επισκέψεις ετησίως, με μια διεπιστημονική ομάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπουργοί Υγείας από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας ως πρότυπο. Ο δρ Μαριόλης διοργάνωσε διάφορες εκστρατείες και δημιούργησε, σε συνεργασία με το δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, όπου πρόσφυγες, μετανάστες και άποροι έμεναν για να λαμβάνουν φροντίδα.

Το 2010 έφυγε από την πρωτεύουσα για το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης, το οποίο δέχεται περίπου 2.500 ασθενείς το μήνα. Εκεί δημιούργησε μια διεπιστημονική ομάδα, με ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους η οποία βοηθά, με οποιοδήποτε τρόπο πέρα από την περίθαλψη, απόρους, πρόσφυγες και μετανάστες.

DSC 0257 678x1024

Στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης έχει εφαρμόσει καινοτόμα προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση εξειδικευμένης φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προσκαλώντας ειδικούς στο Κέντρο Υγείας, οι οποίοι, μαζί με τον εξοπλισμό τους παρέχουν φροντίδα (προσυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία) και στους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων χωριών που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας. Έχει οργανώσει φροντίδα-νοσηλεία κατ’ οίκον για ειδικές ομάδες ασθενών.

DSC 0063 1024x750

Ο δρ Μαριόλης έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, είναι συγγραφέας 78 άρθρων και έχει λάβει 15 βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια για άριστες ερευνητικές εργασίες σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι ο μοναδικός γενικός γιατρός που έλαβε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία.

Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εταιρείας Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ).

Ο δρ Μαριόλης θα παραλάβει το βραβείο του Γενικού Ιατρού της χρονιάς, στο συνέδριο WONCA Europe στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, 26-29 Ιουνίου 2019.