ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΙΣ: Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στραγγαλίζονται οικονομικά

Τραγική χαρακτηρίζεται η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, εξαιτίας της υπερφορολόγησης και των υψηλών εισφορών. 

ΠΙΣ: Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στραγγαλίζονται οικονομικά

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, από τις αρχές του 2019 έχει καταργηθεί η έκπτωση 15% του εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ αυξήθηκε η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 586 στα 650 ευρώ.

Αυτό σημαίνει νέα ελάχιστη εισφορά στα 130 ευρώ το μήνα και εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ στα 45, 17 ευρώ το μήνα. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί πληρώνουν αυξημένη εισφορά για επικουρικό ταμείο και εφάπαξ.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου, με τα παραπάνω δεδομένα και με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία γιατρού... «κατάσχεται» υπέρ φόρων και ασφαλιστικών βαρών, με ελάχιστη ανταποδοτική αξία.

Κάπως έτσι εξηγείται η «αδιαφορία των γιατρών να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την συνεχώς αυξανόμενη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Την ίδια ώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις είναι ένας από τους βασικούς λόγους του ιατρικού braindrain, δηλαδή της μαζικής φυγής Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό. Μάλιστα, πλέον δεν αναζητούν διέξοδο σε άλλες χώρες οι νέοι γιατροί αλλά και όσοι έχουν πολυετές ιδιωτικό έργο.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 17.500 οι «ξενιτεμένοι» Έλληνες γιατροί